logo

Comisie de anchetă privind presupusa răpire a ex-judecătorului ucrainean


https://www.ipn.md/index.php/ro/comisie-de-ancheta-privind-presupusa-rapire-a-ex-judecatorului-7965_1080905.html

În Parlament a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Mykola Chaus. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat vineri, 9 aprilie, de deputați, inițiativa aparținând fracțiunii Partidului Socialiștilor. Conform proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 60 de zile, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri, transmite IPN.

Autorii proiectului precizează că, din informațiile publicate de mass-media, în data de 3 aprilie, din centrul Chișinăului a fost răpit ex-judecătorul ucrainean Mykola Chaus, a cărui cerere de azil politic a fost examinată de către instanțele judecătorești ale Republicii Moldova. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, ex-judecătorul a fost răpit de un grup de persoane înarmate și dus într-o direcție necunoscută.

„Conform informațiilor elucidate de presa ucraineană, s-a constatat că Mykola Chaus este acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită. În anul 2017, organele de drept ale Ucrainei l-au anunțat în urmărire penală, acesta aflându-se în Republica Moldova. Dumnealui a încercat să obțină azil politic în Republica Moldova, însă Curtea Supremă de Justiție i-a respins recent solicitarea. Astfel, Serviciul de Informații și Securitate neagă orice implicare, iar Ministerul de Interne anunță că a reținut deja o persoană în acest caz. Poze cu fostul judecător ucrainean, Mykola Chaus, cu semne de violență pe față, au apărut, luni, pe rețelele de socializare. Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a declarat că nu comentează „presupusa răpire a fostului judecător Mykola Chaus””, se spune în nota informativă a proiectului.

Deputații socialiști mai precizează că, în spațiul public s-a scris ca Mykola Chaus ar fi fost transportat in Ucraina în portbagajul unui automobil care ar aparține Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova. Ulterior, ministrul interimar al afacerilor externe al Republicii Moldova a declarat ca transportul diplomatic are statut special și nu poate fi supus verificărilor.

Potrivit autorilor, necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunile organelor competente de soluționarea cazului în scopul identificării carențelor din legislația Republicii Moldova. Comisia este constituită din nouă membri, deputați din diferite fracțiuni. În calitate de președinte al comisiei a fost desemnat deputatul Partidului Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase. Deputatul PSRM Andrian Lebedinschi a fost desemnat vicepreședinte, iar secretar – deputatul PSRM, Grigore Novac.