logo

Comisia parlamentară de profil a respins raportul Consiliului Audiovizualului pentru 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/comisia-parlamentara-de-profil-a-respins-raportul-consiliului-audiovizualului-7967_1066572.html

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a respins raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2018, care a fost prezentat miercuri, 3 iulie. În cadrul ședinței, s-a decis crearea unui grup de lucru care va verifica corespunderea membrilor CA condițiilor de alegere în funcții. Totodată, unul dintre membrii comisiei parlamentare de profil a propus demisia in corpore a Consiliului Audiovizualului, transmite IPN.

În cadrul ședinței Comisiei, președintele CA, Dragoș Vicol, a declarat că, indiferent dacă se află la putere sau în opoziție, orice forță politică are cel puțin tentația de a-și subordona Consiliul Audiovizualului. „O recunoaștem noi sau nu. O spunem cu jumătate de măsură sau o spunem deplin, există asemenea tendințe voalate sau directe de a-și fideliza, ca să nu folosesc un termen mai dur, o încercare de a-și subordona Consiliul. Și acest lucru intră într-o coliziune extrem de mare cu prerogativa Consiliului ”, a spus Dragoș Vicol.

Deputata ACUM, Platforma DA, Maria Ciobanu, a declarat că, prin declarațiile făcute, președintele CA a recunoscut că instituția a făcut partizanat politic. „Și când zic acest lucru, mă refer în primul rând la unica televiziune publică, pe care o avem noi, Moldova 1, care în perioada ultimilor ani a instaurat o cenzură feroce. Nu a fost prezent niciun lider de opoziție ani la rând, nu a fost invitat”, a notat parlamentara.

În replică, Dragoș Vicol a declarat că această cenzură este evidentă, însă „există o axiomă – CA nu poate interveni în activitatea editorială a oricărei televiziuni”.

Deputatul din fracțiunea PAS, Blocul ACUM, Lilian Carp, s-a referit la publicitatea din campania electorală, care este prezentată drept publicitate socială. Potrivit lui, este o problemă atunci când unii politicieni, care sunt și proprietari de televiziuni, fie prin persoane interpuse, sunt implicați în activități pe care le prezintă sociale, însă acestea au obiective politice.

Octavian Țîcu, deputat ACUM, Platforma DA, este de părere că și Consiliul Audiovizualului este o instituție de stat capturată, este „complice la instaurarea pe piața media a monopolului de către un singur om, parte a unui holding care a sufocat toată mass-media și a îngenunchiat-o”. Parlamentarul a propus demisia in corpore a Consiliului Audiovizualului.

Olga Guțuțui, membră CA, i s-a adresat deputatului Octavian Țîcu cu rugămintea, ca, atunci când vorbește despre activitatea Consiliului, să analizeze activitatea fiecărui membru în parte. „În patru ani de când sunt la Consiliu, am avut o poziție și nu a depins de coloratura politică și de asta v-aș ruga foarte mult să nu generalizați”, a menționat Olga Guțuțui.

Raportul, care urmează să fie audiat și în plenul Parlamentului, a fost respins cu votul a șase membri ai comisiei de profil. Un membru s-a abținut.

Totodată, s-a propus constituirea unui grup de lucru care să monitorizeze mass-media, inclusiv activitatea Consiliului Audiovizualului etc. Grupul va examina situația financiară și modul de utilizare a finanțelor publice de către IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, va verifica corespunderea membrilor condițiilor de alegere în funcție.