Comisia parlamentară de anchetă solicită sprijinul populaţiei care deţine informaţii despre protestele din aprilie
https://www.ipn.md/index.php/ro/comisia-parlamentara-de-ancheta-solicita-sprijinul-populatiei-care-detine-inform-7965_978707.html
Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie face apel către persoanele care dispun de informaţii veridice privind evenimentele ce au avut loc în centrul Chişinăului după alegerile parlamentare, să le prezinte comisiei.
Preşedintele comisiei, Vitalie Nagacevschi, a declarat joi, 5 noiembrie, într-o conferinţă de presă că materialele respective pot fi transmise atât la telefon, cât şi prin poştă, sau poşta electronică, în perioada 6-27 noiembrie. Nagacevschi a spus că informaţiile respective, precum şi autorii acestora vor fi făcute publice. Dar, dacă cineva va solicita să-şi păstreze anonimatul, comisia va asigura această cerere.
Nagacevschi a mai anunţat că a adresat solicitări organizaţiilor internaţionale, care au fost aprobate să participe la şedinţele comisiei (OSCE, Comisia Europeană, Consiliul Europei şi PNUD), să-şi trimită reprezentanţii sau experţii. De asemenea, s-a decis ca la lucrările comisiei să facă parte şi Institutul de Politici Publice, Amnesty International Moldova şi CREDO. Alte ONG-uri care doresc să participe urmează să prezinte adresări în acest sens.
Comisia a adresat o solicitare preşedintelui fostei comisii de anchetă, Vladimir Ţurcan să transmită informaţiile acumulate.
Fiind solicitat să-şi expună poziţia personală vizavi de evenimentele din aprilie, Nagacevschi a spus că a fost vorba de o acţiune paşnică, spontană, dar care a degenerat în tulburări. Cauze urmează să fie examinate. În opinia sa, în cadrul comisiei trebuie să fie audiaţi toţi liderii partidelor politice care au avut tangenţe cu evenimentele respective.
Comisia de anchetă, formată acum trei săptămâni, urmează să investigheze cauzele şi consecinţele protestelor stradale din aprilie şi violenţele aplicate de către poliţie şi, în decurs de 60 de zile, să prezinte rezultatele acestor investigaţii. Anterior, Nagacevschi a pus însă la îndoială probabilitatea să se reuşească în termenul respectiv şi nu a exclus că va solicita Parlamentului prelungirea termenului. Joi are loc cea de-a treia şedinţă a comisiei.