logo

Comisia Europeană doreşte să suplinească imposibilitatea moldovenilor de a călători liber în spaţiul Schengen prin mai multe contacte „persoană la persoană”


https://www.ipn.md/index.php/ro/comisia-europeana-doreste-sa-suplineasca-imposibilitatea-moldovenilor-de-a-calat-7965_962510.html

Comisia Europeană doreşte să suplinească imposibilitatea moldovenilor de a călători liber în spaţiul Schengen, prin mai multe contacte „persoană la persoană”, a declarat a declarat, luni, 4 decembrie, ambasadorul Cesare de Montis, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova. Potrivit lui de Montis, astfel de contacte pot fi asigurate prin accesul tinerilor moldoveni la un număr cât mai mare de burse de studii în ţările UE, printr-o participare mai activă a persoanelor şi instituţiilor din RM în programe europene de cercetări ştiinţifice, pentru tineret etc. „Un domeniu absolut nou trebuie să fie consolidarea unui dialog diferenţiat pe aspecte tematice, cum ar fi transportul, mediul şi energia”, a spus sursa citată. Cesare de Montis a declarat anterior că structurile UE au primit permisiunea de a începe discuţiile cu autorităţile de la Chişinău privind facilitarea acordării de vize pentru moldoveni, însă ţările membre UE vor trebui să decidă în parte asupra acestui subiect. Potrivit Planului naţional de acţiuni care prevede iniţierea negocierilor RM cu ţările UE privind facilitarea regimului de vize, aprobat la începutul lunii noiembrie de Guvern, acestea ar urma să înceapă în decembrie şi să dureze pe parcursul anilor 2007 şi 2008. Toamna curentă, în urma vizitei oficiale la Bruxelles, spicherul moldovean Marian Lupu susţinea că unul dintre subiectele abordate în capitala europeană a fost cel privind deschiderea unui centru comun de aplicare pentru vize. El a declarat că a obţinut confirmarea creării unui asemenea centru, iar ţara care va juca rolul de lider în acest sistem este Ungaria. În context, Lupu a mai specificat că a obţinut suportul grupurilor politice ca, până la finele anului curent, să fie eliberat un mandat de începere a negocierilor dintre RM şi ţările UE privind acordul de facilitare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova.