Comisia de la Veneţia va oferi astăzi un sfat parlamentarilor moldoveni care vor să modifice Constituţia
https://www.ipn.md/index.php/ro/comisia-de-la-venetia-va-oferi-astazi-un-sfat-parlamentarilor-7965_980886.html
Delegaţia Comisiei de la Veneţia, aflată în vizită de lucru la Chişinău în perioada 25-26 februarie, va exprima o opinie despre procesul de modificare a Constituţiei R. Moldova. Concluzia va fi făcută publică după ce delegaţia condusă de preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, va avea discuţii cu toate fracţiunile parlamentare din Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Experţii au fost invitaţi la Chişinău de către preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, pentru a oferi susţinere şi a exprima opinii privind reforma constituţională.
La 25 februarie, delegaţia a avut o întrevedere cu liderul partidului de opoziţie, PCRM, Vladimir Voronin. Potrivit unui comunicat de presă difuzat de PCRM, Vladimir Voronin i-a spus lui Gianni Buquicchio că în Moldova nu există o criză constituţională, ci una politică generată de ambiţiile Alianţei pentru Integrare Europeană.
Liderul comunist a mai menţionat că PCRM este împotriva adoptării unei noi Constituţii sau modificării acesteia. Fostul preşedinte le-a spus experţilor Comisiei de la Veneţia că partidul său insistă asupra respectării actualei Constituţii, dizolvării parlamentului şi numirii alegerilor parlamentare anticipate cel târziu în toamna anului 2010. Despre o eventuală modificare a Constituţiei, Voronin este disponibil să vorbească doar după anticipate.
Întrevederea delegaţiei Comisiei de la Veneţia cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeană este precinizată pentru dimineaţa zilei de vineri, 26 februarie. Deocamdată liderii AIE nu şi-au făcut publică poziţia pe care o vor exprima la această reuniune.
Nici alianţa de guvernare, nici opoziţia nu au ţinut cont de îndemnul lui Gianni Buquicchio de a iniţia un dialog în acest sens, până la revenirea curentă a delegaţiei la Chişinău. Forţele politice de la Chişinău susţin că un dialog nici nu putea avea loc, pentru că viziunile asupra problemei nu coincid.
La finalul primei vizite la Chişinău, care a avut loc la începutul lunii februarie, Gianni Buquicchio a declarat în cadrul unui briefing că în Moldova problema principală este cea de alegere a preşedintelui ţării. Modificarea art. 78 al Constituţiei ar fi un scop prioritar.
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută ca şi Comisia de la Veneţia, este un organ independent consultativ al Consiliului Europei în probleme constituţionale. Înfiinţată în 1990, comisia a jucat un rol cheie în adoptarea constituţiilor în conformitate cu standardele patrimoniului constituţional al Europei.
Comisia de la Veneţia oferă consultaţii juridice statelor membre şi asistenţă în materie constituţională statelor individuale şi organelor statutare ale Consiliului Europei. De asemenea, comisia joacă un rol unic în prevenirea conflictelor şi aplanarea crizelor prin consultaţii şi asistenţă constituţională.