logo

Comisia de la Veneția nu mai contează? Sic!


https://www.ipn.md/index.php/ro/comisia-de-la-venetia-nu-mai-conteaza-sic-7978_1035015.html

Agenția Reuters a publicat pe 6 iunie un articol care îl face pe președintele Parlamentului Andrian Candu și alți politicieni să-și schimbe opinia față de rolul Comisiei de la Veneția în schimbarea sistemului electoral din Moldova. Autorii unui nou articol Sic! menționează că să pomenești de „imixtiune” ca răspuns la o opinie pe care tot tu ai solicitat-o este cel puțin nediplomatic și inconsecvent.

Articolul, bazat pe un document „scurs”, nefinal al Comisiei, vorbește despre aprecierile, în mare parte negative, ale experților asupra proiectului de modificare a sistemului electoral. Președintele Parlamentului Andrian Candu s-a arătat critic față de această apreciere, sugerând că opinia Comisiei de la Veneția ar trebui să aibă un rol limitat și tehnic și care să nu intervină în „alegerea suverană” a țării.

Autorii Sic! subliniază că poziția șefului legislativului vine în contradicție cu declarațiile sale anterioare și sugerează o schimbare a atitudinii guvernării față de partenerii externi atunci când aceștia critică sau acționează contrar planurilor puterii din Chișinău. Președintele Parlamentului a fost mai pozitiv în aprecierea rolului Comisiei de la Veneția pe 1 martie 2017, atunci când a susținut un briefing de presă împreună cu președintele Comisiei, Gianni Buquicchio. Atunci, Candu a apreciat „toată contribuția pe care Comisia de la Veneția o joacă (Sic!) în tot ceea ce înseamnă creația legislativă”.

Autorii articolului menționează că schimbarea de ton a liderilor de la Chișinău a avut loc după votarea în prima lectură pe 5 mai, dar și în urma protestelor partidelor de opoziție și a societății civile. Pe 10 mai, după o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, Andrian Candu a ținut să precizeze că menirea instituției europene „ține de expertiza juridică și tehnică a proiectelor inițiate în Parlamentul Republicii Moldova” și a precizat, oarecum, poziția sa despre mandatul Comisiei.

Potrivit autorilor, faptul că o recomandare a Comisiei nu este „tehnică și juridică”, așa cum vrea Andrian Candu, ci critică reforma în întregime, nu însemnă că aceasta încetează a fi validă, argumentată și bazată pe probe și expertiză. Nici că aceasta limitează în vreun fel suveranitatea statului – adevărul este că Parlamentul și liderii săi sunt liberi să ia sau nu în considerație recomandările Comisiei.

„Altceva este că aceștia nu vor să-și asume riscul de a ignora această recomandare, iar soluția la care recurg este să sugereze o depășire a atribuțiilor de către Comisie. Merită să amintim și faptul că anume Andrian Candu, în rolul său de speaker al Parlamentului, a fost acel care a solicitat opinia Comisiei asupra modificării sistemului electoral. Or, să pomenești de „imixtiune” ca răspuns la o opinie pe care tot tu ai solicitat-o este cel puțin nediplomatic și inconsecvent”, se mai spune în articol.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, implementat cu sprijinul financiar al Black Sea Trust.