logo

Comisia de la Veneția a spus tranșant că sistemul mixt susține clanurile mafiote, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/comisia-de-la-venetia-a-spus-transant-ca-sistemul-mixt-sustine-clanurile-mafiote-7978_1035215.html

Mihai Cernencu, politolog și profesor universitar la drept, consideră întemeiate recomandările Comisiei de la Veneția exprimate în opinia pe marginea inițiativei legislative de modificare a sistemului electoral.  „Astăzi, în condițiile când nu este un consens larg în această privință, Comisia de la Veneția a făcut cea mai importantă concluzie: că nu este oportună această schimbare serioasă de sistem”, a declarat politologul, solicitat de IPN.

Potrivit lui Mihai Cernencu, membrii Comisiei de la Veneția au spus tranșant că, introducând sistemul electoral mixt, vor avea de beneficiat clanurile mafiote din teritoriu, dar și de la centru. „Acest lucru a fost demonstrat la alegerile recente din Găgăuzia, când PDM nu avea decât doi candidați, iar peste trei zile partidul s-a ales cu 27 de deputați în Adunarea Populară de la Comrat”, a remarcat politologul.

„Prin 2007 eu optam pentru un sistem mixt. Dar atunci nu aveam experiența Adunării Populare din Găgăuzia și nu aveam un oligarh în fruntea Republicii Moldova. Astăzi, în condițiile noastre, mi se pare că nu este oportun sistemul mixt”, a subliniat Mihai Cernencu.

În opinia sa, sistemul electoral mixt, așa cum este propus la ziua de astăzi, „este o catastrofă pentru Republica Moldova”. „Dacă nu vom lua în considerație recomandările Comisiei de la Veneția, am putea să ne pomenim fără parteneri de dezvoltare”, a conchis profesorul universitar.

Opinia integrală a Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova a fost publicată pe 19 iunie. Autorii menționează că proiectul a fost adoptat rapid în Parlament, fără a fi precedat de dezbateri largi și deschise în societate. Comisia nu recomandă implementarea unei reforme atât de ample fără un consens pe măsură. Alte obiecții formulate țin de păstrarea unui prag electoral înalt care avantajează partidele mari, dar și creșterea numărului de alegători pe secție de votare de la 3000 la 5000, fapt care, potrivit Comisiei, va îngreuna munca funcționarilor electorali și va spori probabilitatea neregulilor. Printre riscurile majore ale proiectului experții Comisiei menționează expunerea candidaților din circumscripțiile uninominale la interesele de afaceri locale și reprezentarea redusă a femeilor în Parlament. În concluzie, Comisia de la Veneția găsește inoportună modificarea sistemului electoral în forma propusă acum.