Comisia de la Veneția, în cadrul ședinței plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice” privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova și proiectul de extindere a prerogativelor prezidențiale. Constatările experților se conțin într-un aviz comun adoptat împreună cu Oficiul pentru Instituții Democratice şi Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR), transmite IPN cu referire la un comunicat de presă.
Urmare a consultărilor cu toate părțile interesate, s-a constatat în special că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind rezultatul unui consens larg. Există „îngrijorări semnificative” în legătură cu reforma propusă, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții nominale să fie expuși intereselor de afaceri. Mai mult, experții consideră că atribuția Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripții uninominale e formulată vag, fapt care presupune un risc de influență politică.
Îngrijorări sunt formulate și în legătură cu faptul că nu sunt stabilite criterii clare de formare a circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană și diasporă, iar modificările propuse au puține șanse să îmbunătățească reprezentarea femeilor și minorităților în Parlament.
În ceea ce privește proiectul de modificare a Art. 85 al Constituției, care i-ar oferi șefului statului mai multe împuterniciri în vederea dizolvării Parlamentului, Comisia de la Veneția a constatat că această modificare ar crea riscul unei „prerogative executive excesive”, în care președintele să utilizeze dizolvarea ca pe un instrument de „politică partizană”. La fel, proiectul creează riscul unor conflicte instituționale, potrivit experților.
Ambele avize vor fi disponibile integral luni, 19 iunie.