logo

Colaborare moldo-română în combaterea corupţiei


https://www.ipn.md/index.php/ro/colaborare-moldo-romana-in-combaterea-coruptiei-7967_1022220.html

România îşi propune să ajute Republica Moldova să combată flagelul corupţiei prin implementarea pe ambele maluri ale Prutului a proiectelor în acest sens. Un prim exemplu este instalarea în 2 oraşe din Moldova, la Chişinău şi Cahul, a Labirintului Anticorupţie – o construcţie în aer liber care va oferi cetăţenilor ocazia să se informeze despre corupţie şi despre modalităţile de sesizare a faptelor de corupţie. Iniţiativa este promovată de Centrul Naţional Anticorupţie (Moldova), Direcţia Generală Anticorupţie (România) şi Asociaţia Pro-Democraţie (România).

Daniel Mergeanu, şeful Direcţiei prevenire a DGA România, a comunicat, într-o conferinţă de presă la IPB, că Labirintul Anticorupţie, parte a proiectului „Plăteşte ZERO pentru ce ţi se cuvine”, se bucură de succes în România şi îi pare bine că ideea a fost preluată de colegii din Republica Moldova. Daniel Mergeanu spune că în România urmează să se implementeze şi alte proiecte destinate prevenirii corupţiei şi acestea vor putea fi puse în aplicare şi în Republica Moldova.

Vitalie Verebceanu, şeful Direcţiei prevenire a corupţiei din cadrul CNA, a spus că se doreşte preluarea practicilor bune de combatere a flagelului corupţiei, iar Labirintul Anticorupţie vizează în special tineretul. Or, anume tinerii sunt cei care pot face schimbarea în domeniu. În cadrul Labirintului Anticorupţie participanţii vor completa chestionare care vor arăta gradul de cunoaştere de către societate a fenomenului corupţiei, dacă persoanele cunosc să sesizeze organele de drept.

Partener al proiectului este şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Viceministrul Andrei Spânu a menţionat că tinerii sunt acea forţă capabilă să schimbe situaţia. Ei se pot informa şi le pot transmite rudelor, profesorilor, prietenilor cum corupţia poate fi combătută pentru ca pe viitor să nu le afecteze viaţa.

Labirintul Anticorupţie va fi lansat duminică, 30 august, la Chişinău, şi luni, 31 august, la Cahul. Evenimentele încep la ora 11.00.