logo

Codul portocaliu de vreme instabilă cuprinde acum întreg teritoriul țării. Ciclonul se îndreaptă spre nord


https://www.ipn.md/index.php/ro/codul-portocaliu-de-vreme-instabila-cuprinde-acum-intreg-teritoriul-7967_1107291.html

Vremea instabilă se menține și duminică. Codul portocaliu de alertă emis de meteorologi cuprinde acum întreg teritoriul Republicii Moldova. Oamenii sunt sfătuiți să rămână la adăpost, departe de firele electrice și copaci, transmite IPN.

Codul portocaliu de instabilitate atmosferică este valabil până luni, 16 septembrie, ora 05.00. Meteorologii prognozează ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale, cu cantități de apă între 50 și 60 de litri pe metru pătrat.

În contextul ploilor căzute pe 14 septembrie și al celor prognozate pentru duminică, riscul de inundații crește, iar în anumite zone se poate intensifica.

Persoanele sunt atenționate să evite zonele deschise și să stea departe de structuri înalte. Să nu atingă cablurile căzute la pământ. Pe perioada descărcărilor electrice, aparatele electrice din locuințe vor fi deconectate pentru a preveni accidentele. O atenție deosebită va fi acordată copiilor și se va evita ieșirea cu aceștia afară.

Având în vedere extinderea ciclonului în nordul țării, poliția îndeamnă populația să evite deplasările. Dacă totuși există necesitate stringentă pentru a pleca la drum, șoferii sunt îndemnați să conducă cu prudență. Cea mai periculoasă manevră în condițiile unui carosabil umed este depăşirea, atenționează poliția. Pietonii vor traversa strada numai dacă au siguranța că au fost observați de șoferi.

Sâmbătă, premierul Dorin Recean a vizitat localitățile puternic afectate de ploile abundente din raionul Leova. La Romanovca, din cauza digului iazului care a cedat, două poduri au fost distruse de ape. Cel puțin nouă gospodării au fost afectate. Oamenii zic că demult nu au mai văzut așa ploaie, care în doar câteva ore le-a inundat casele, beciurile și grădinile. Guvernul, împreună cu administrația publică locală, au promis să sprijine comunitățile afectate.

Drumarii precizează că drumul R34, care trece prin Sărata-Nouă, a fost deblocat, iar circulația se desfășoară acum în condiții de siguranță.