logo

Codul Electoral a fost modificat


https://www.ipn.md/index.php/ro/codul-electoral-a-fost-modificat-7965_1093761.html

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au votat în lectură finală modificările la Codul Electoral. Prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale, din motive obiective, în unele circumscripții electorale sau secții de votare alegerile vor putea fi desfășurate pe parcursul a două zile – sâmbătă și duminică. Parlamentarii au renunțat însă la ideea de implementa votul electronic, transmite IPN.

Blocului Comuniștilor Socialiștilor a cerut ca examinarea proiectului să fie amânată, invocând necesitatea obținerii unui consens politic larg. În debutul ședinței, deputatul socialist  Vlad Batrîncea a propus excluderea proiectului de pe ordinea de zi. Potrivit lui, redacția propusă a Codului Electoral generează riscul discriminării unor categorii de alegători în raport cu altele. „În ultima variantă, aprobată de Comisia juridică, a dispărut votul electronic. Acest lucru presupune că totuși autorii acestui proiect aud criticile opoziției. Dar considerăm că sunt 10-11 articole la care trebuie încă de muncit”, a menționat vicepreședintele Parlamentului.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamati, a declarat că, în primă lectură, acest proiect a fost aprobat încă în luna iulie. Au fost circa cinci luni cu discuții multiple, iar toate propunerile au fost examinate. „Ceea la ce faceți referință dumneavoastră, că ar putea fi discriminați unii alegători în raport cu alții, exact la acest capitol, Comisia de la Veneția nu a avut vreo obiecție”, a replicat Olesea Stamati. 

În timpul examinării în lectura a doua, fracțiunea BCS a insistat pe amendamentul prin care în Cod să fie prevăzut că buletinele de vot se vor publica și în limba rusă. Olesea Stamate a menționat că s-a ajuns la formula: „Buletinele de vot se întocmesc în limba română. Pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice, buletinele de vot se întocmesc și într-o altă limbă, la solicitarea organelor electorale din circumscripția respectivă”.

Deputatul BCS Adrian Lebedinschi a solicitat să fie excluse prevederile că „alegerile în unele circumscripții electorale sau secții de votare pot fi desfășurate, din motive obiective, pe parcursul a două zile – sâmbătă și duminică – fapt ce se stabilește prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor”. Potrivit lui, există un standard pentru toți alegătorii cu cetățenia Republicii Moldova – alegeri o singură zi, iar propunerea creează discriminare. Supus votului, amendamentul socialistului nu a fost acceptat.

De asemenea, socialiștii s-au arătat nemulțumiți de noua modalitate de desemnare a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Mai exact de faptul că unii membri vor fi delegați de Guvern, de Consiliul Superior al Magistraturii. În opinia lui Adrian Lebedinschi, un membru trebuie să fie desemnat de președintele țării, iar ceilalți șase de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Olesea Stamate a precizat că în redacția acceptată de Comisie este prevăzut că un membru este numit de către președintele țării, un membru este numit de către Consiliul Superior al Magistraturii, un membru este numit de Guvern la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, patru membri sunt numiți de Parlament, iar unul – de către organizațiile societății civile reprezentative pentru domeniul electoral.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că, în ceea ce ține de amendamentele legate de UTA Găgăuzia, o bună parte din ele nu au fost acceptate, inclusiv cel legat de sistemul de vor mixt pentru Găgăuzia. Și aceasta pentru că, potrivit legii, autoritatea reprezentativă Găgăuziei este Adunarea Populară. În rest, alegătorii găgăuzi participă într-un scrutin proporțional pe bază de egalitate, la fel ca și toți cetățenii din Republica Moldova. 

Noul Cod Electoral a fost votat de 55 de deputați.