logo

Cod galben de caniculă. La sud temperaturile vor ajunge la +38 de grade Celsius


https://www.ipn.md/index.php/ro/cod-galben-de-canicula-la-sud-temperaturile-vor-ajunge-7967_1098412.html

Meteorologii au emis avertizare cod galben de caniculă pentru zilele de luni și marți. Temperatura aerului va atinge valori termice de +33..+35 de grade Celsius, iar în sudul țării marți, temperaturile vor crește până la +38 de grade Celsius, transmite IPN.

De asemenea, a fost emisă avertizare privind pericolul excepțional de incendiu. Serviciul Hidrometeorologic de Stat precizează că, în condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții.

Pentru a preveni acutizarea maladiilor cronice, dar și pentru a evita insolațiile și alte efecte negative ale caniculei, specialiștii recomandă populației să limiteze durata plimbărilor între orele 10.00 și 18.00, să consume cât mai multă apă, dar și să poarte haine din fibre naturale și deschise la culoare. Adulții sunt atenționați să supravegheze în continuu copiii și niciodată să nu-i lase închiși în automobile, nici când cred că vor lipsi puțin timp.

Totodată, Inspectoratul General al Poliției atenționează șoferii că în zilele cu temperaturi caniculare, de peste 30 de grade Celsius, autovehiculele cu o greutate de peste 20 de tone nu au voie să circule pe unele trasee naționale din țară. Restricţiile nu vizează transportul de călători, mașinile care transportă produse alimentare, materiale pentru prevenirea sau lichidarea situaților excepționale.

„Scopul măsurii este de a preveni deteriorarea drumurilor cu îmbrăcăminte rutieră din beton asfaltic. Menționăm că pe trasee sunt instalate indicatoare rutiere prin care şoferii sunt atenţionaţi despre interdicţie, iar cei care nu vor respecta cerințele riscă amendă de până la 4500 de lei persoanele fizice și de la 12 000 la 15 000 de lei cele juridice”, precizează IGP.