Coaliţia 2009 va cere partidelor politice să includă măsuri anticorupţie în platformele electorale
https://www.ipn.md/index.php/ro/coalitia-2009-va-cere-partidelor-politice-sa-includa-masuri-anticoruptie-7965_972652.html
Coaliţia 2009 îşi propune să „smulgă promisiuni de la concurenţii electorali” şi să-i determine să includă măsuri concrete anticorupţie pe care aceştia să le implementeze după alegeri. Despre aceasta a anunţat Mircea Eşanu, secretarul Alianţei Anticorupţie, organizaţie membră a Coaliţiei 2009, lansată marţi, 19 noiembrie la Chişinău.
Eşanu a declarat pentru Info-Prim Neo că majoritatea partidelor politice au platforme electorale ce conţin tangenţial măsuri de combatere a corupţiei. „Avem partide care şi-au elaborat întreaga platformă pe două pagini, ceea ce este foarte puţin. Măsurile enunţate până acum aveau un caracter foarte general, mai degrabă declarativ. Ele semănau mai mult cu nişte slogane”, a spus Mircea Eşanu.
Potrivit acestuia, membrii Coaliţiei 2009 se aşteaptă ca nu toate partidele să răspundă pozitiv la apel şi afirmă că dacă acestea vor refuza să se întâlnească tete-a-tete cu membrii Coaliţiei, le vor fi trimise recomandări şi sugestii pe adresa electronică. Totodată, va fi făcută publică lista partidelor care vor refuza din start să colaboreze cu grupul de lucru din componenţa Coaliţiei 2009.
Pentru a urmări modul în care politicienii îşi respectă promisiunile, odată la 1 an grupul de lucru va face public un raport în care va fi descrisă detailat munca fiecărui partid în acest sens şi modul în care politicienii îşi respectă promisiunile.
„Există o discrepanţă foarte mare între ceea ce-şi propun partidele politice în campania electorală la acest subiect şi cum realizează ele aceste propuneri atunci când ajung acolo unde vor să ajungă sau dimpotrivă, rămân doar la nivelul de partide mici, care pot influenţa doar opinia publică, nu şi politica ţării”, a menţionat directorul executiv al Centrului Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului, Vadim Pistrinciuc.
Sharon van Pelt, director de program la Academia pentru Dezvoltare Educaţională a declarat în cadrul lansării Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte „Coaliţia 2009”, că cetăţeanul din Moldova trebuie să meargă la alegeri informat. „Cetăţenii Chişinăului, pentru care corupţia este cea mai mare problemă, şi cei din ţară, pentru care corupţia se situează pe locul doi în primele cinci cu care se confruntă societatea, vor să ştie paşii concreţi pe care îi vor face viitorii guvernanţi ai ţării pentru a combate fenomenul corupţiei”, a menţionat van Pelt.
Alegătorii vor cunoaşte despre planul de acţiuni al partidelor în acest domeniu prin intermediul instituţiilor mass-media naţionale şi locale şi prin intermediul suplimentelor editate în acest scop.