logo

CNSM cere măsuri pentru asigurarea securității la locul de muncă


https://www.ipn.md/index.php/ro/cnsm-cere-masuri-pentru-asigurarea-securitatii-la-locul-de-7967_1089437.html

Aproximativ 2,9 milioane de lucrători mor în fiecare an din cauza accidentelor și bolilor profesionale și cel puțin 402 milioane de persoane anual sunt vătămate la locul de muncă. În Republica Moldova, pe parcursul anului 2021, la Inspectoratul de Stat al Muncii au fost comunicate 627 de accidentări în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 664 de persoane. 78 au decedat. Datele sunt prezentate de către Confederația Națională a Sindicatelor cu prilejul marcării la 28 aprilie a Zilei Internaționale a securității și sănătății în muncă și a Zilei internaționale a lucrătorilor decedați și răniți la locul de muncă, transmite IPN.

„În acest an suntem îndemnați de ILO de a ne focaliza activitățile pe consolidarea dialogului social în vederea dezvoltării unei culturi a securității și sănătății în muncă, fapt prevăzut de Convenția ILO nr. 187 privind cadrul de promovare a sănătății și securității în muncă din 2006, ratificată de Republica Moldova în anul 2009. Astfel, convenția respectivă definește „cultura națională de sănătate și securitate în muncă”  ca un drept al omului la un mediu de lucru sigur și sănătos, care este respectat la toate nivelurile, unde guvernele, angajatorii și lucrătorii participă activ la asigurarea unui mediu de muncă sigur și sănătos prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații concrete și unde principiului de prevenire i se acordă cea mai mare prioritate”, se menționează într-o declarație a CNSM.

Sindicaliștii subliniază că, suplimentar, Confederația Internațională a Sindicatelor face apel la promovarea dreptului la securitate și sănătate în muncă ca drept fundamental în cadrul Conferinței anuale a Organizației Internaționale a Muncii.

În context, către Confederația Națională a Sindicatelor solicită Parlamentului Republicii Moldova, președintelui țării, Guvernului și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova să elaboreze și să adopte un Program național în domeniul securității și sănătății în muncă. Se solicită asigurarea, atât de angajatori, cât și din bugetul de stat, a resurselor financiare necesare pentru evaluarea în unități a condițiilor de muncă, prevenirea accidentelor și îmbolnăvirilor profesionale, precum și asigurarea unor condiții inofensive de muncă.

Sindicaliștii mai cer recunoașterea infectării cu COVID -19 drept boală profesională, crearea și susținerea comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă, îmbunătățirea sistemelor de asigurări și asistență socială. De asemenea, se insistă pe promovarea examinării anuale a situației privind securitatea și sănătatea în muncă la ședințele Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.