logo

CNAM a alocat în 2021 aproape 20 de milioane de lei pentru activități de profilaxie


https://www.ipn.md/index.php/ro/cnam-a-alocat-in-2021-aproape-20-de-milioane-7967_1087332.html

Peste 14 mii de persoane din diferite regiuni ale țării au beneficiat gratuit în anul 2021 de servicii de screening pulmonar și mamar, iar aproape 11 mii de copii au avut parte de servicii stomatologice. Serviciile au fost finanțate din fondul măsurilor de profilaxie pentru care Compania Națională de Asigurări în Medicină a oferit în total aproape 20 de milioane de lei, transmite IPN.

Cei mai mulți bani, peste 8,4 milioane de lei, au fost utilizați pentru procurarea a două tipuri de vaccin. Cel antigripal a costat peste 7,1 milioane, în timp ce pentru vaccinul antirabic au fost acordați în jur de 1,2 milioane, potrivit unui comunicat de presă.

Aproape 4,4 milioane de lei au fost alocați pentru servicii de screening mamar şi pulmonar destinate persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, precum şi pentru servicii stomatologice copiilor din localităţile rurale. Examenele profilactice au fost realizate prin radiografie pulmonară şi mamografie digitală mobilă, în scopul depistării active a tuberculozei şi cancerului pulmonar, identificării timpurii a stărilor pre-canceroase şi a cancerului mamar. În urma acestor screeninguri, peste 1800 de persoane au fost depistate cu patologii pulmonare, iar mai mult de 500 de femei – cu patologii ale glandei mamare, fiindu-le recomandate investigaţii suplimentare de diagnostic şi tratament.

În același timp, circa 11 mii de copii au beneficiat de servicii stomatologice. Maladii stomatologice complicate sau severe au fost depistate la peste 2300 de copii.

Alte activităţi de profilaxie şi prevenire a riscurilor de îmbolnăvire au fost cele finanţate în bază de concurs de proiecte. Peste 6,7 milioane de lei au fost direcționați pentru realizarea a nouă proiecte în regiunile de nord, centru și sud ale țării. Este vorba despre prevenirea consumului de droguri în rândul copiilor, elevilor și adolescenților, atenuarea riscurilor cauzate de consumul de alcool şi tutun, droguri injectabile, eliminarea factorilor de risc pentru sănătate etc.

Pentru anul 2022, sunt planificați 50 de milioane de lei pentru activitățile finanțate din fondul măsurilor de profilaxie.