Centrul Naţional Anticorupţie propune crearea unui serviciu de recuperare a bunurilor infracţionale. Potrivit autorilor, oportunitatea creării unei instituţii distincte este motivată şi de faptul că în Republica Moldova, deşi toate organele de urmărire penală dispun de competenţele necesare pentru identificarea, sechestrarea şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, totuşi activitatea acestora este axată pe tragerea la răspundere a infractorilor şi mai puţin pe desfăşurarea paralelă a procesului de urmărire a bunurilor pentru confiscare sau pentru despăgubirea victimelor, transmite IPN.
Proiectul a fost prezentat joi, 13 octombrie, în cadrul audierilor parlamentare la subiectul reformei justiţiei. Vicedirectoarea CNA, Cristina Ţărnă, a spus că e foarte important ca, pe lângă tragerea la răspundere a persoanei vinovate de săvârşirea infracţiunii, să fie întreprinse toate eforturile de identificare a bunurilor infracţionale şi lipsirea persoane de aceste bunuri.
„Or, dacă persoana vinovată plăteşte o amendă care este mult mică decât ceea ce a obţinut prin infracţiune sau faptul că face puşcărie, indiferent câţi ani, dar atât timp cât se poate bucura în continuare de veniturile infracţiunilor săvârşite, condamnatul nu se simt pedepsit cu adevărat şi nu este descurajat fenomenul criminal”, a notat Cristina Ţărnă.
Serviciul de recuperare a bunurilor infracţionale ar urma să aibă statut de subdiviziune autonomă în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie. Printre atribuţiile serviciului se va număra efectuarea investigaţiilor financiare paralele şi evaluarea şi administrarea bunurilor infracţionale. De asemenea, serviciul va avea ca atribuţie negocierea repatrierii valorii bunurilor infracţionale cooperând cu autorităţile similare de peste hotare.
Potrivit autorilor, elaborarea proiectului cu privire la crearea Serviciului Recuperarea Bunurilor Infracţionale a fost precedată de realizarea unui studiu analitic, de către Institutul Basel pentru Guvernanţă la solicitarea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Cercetarea recomandă înfiinţarea unui oficiu de recuperare a activelor, dar şi cunoaşterea şi aplicarea tehnicilor de investigaţii financiare.