logo

Clasa politică profită de opinia publică pentru promovarea mesajului politic, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/clasa-politica-profita-de-opinia-publica-pentru-promovarea-mesajului-politic-opi-7978_1013101.html

Atât timp cât partidele politice urmăresc doar divizarea societăţii şi monopolizarea anumitor segmente electorale, nu este posibil să se ajungă la un consens social privind vectorul extern de dezvoltare pe care trebuie să-l urmeze Republica Moldova. Clasa politică moldovenească nu depune eforturi pentru a forma opinia publică, ci o foloseşte ca să promoveze mesajul său politic. De această părere este directorul executiv al Centrului de Tineret „Piligrim-Demo” din Comrat, Mihail Sirkeli.

„Societatea civilă depune eforturi, însă trebuie să convingem şi clasa politică de faptul că există şi alte căi de a câştiga în campania electorală, inclusiv prin consolidarea şi nu prin divizarea societăţii. Nimic nu este posibil şi durabil în situaţia când partidele vor să divizeze şi nu să consolideze. Atât timp cât nu se va schimba cultura politică din Moldova, nu văd cum am putea ajunge la un consens social privind vectorul în care trebuie să se îndrepte ţara”, a spus Mihail Sirkeli la dezbaterea publică „România ca model pentru parcursul european al Republicii Moldova”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

În opinia lui Mihail Sirkeli societatea moldovenească nu are timp să se gândească la beneficiile aderării la UE, pentru că propaganda rusească are o influenţă majoră asupra unei părţi semnificative a societăţii. „Populaţia nu are timp să se relaxeze şi să analizeze posibilităţile şi beneficiile aderării la UE sau la Uniunea Economică Euroasiatică. Propaganda promovată de mass-media rusă are menirea să cultive fobii în rândul cetăţenilor din Moldova, care au acces mai mare la posturile de televiziune ruseşti. Aceasta trezeşte instincte care se reflectă în rezultatele sondajelor sociologice”, a mai spus directorul executiv al Centrului de Tineret „Piligrim-Demo” din Comrat

În acelaşi context, Mihail Sirkeli a menţionat că România este un model de la care Moldova poate învăţa lucruri pozitive, mai ales la capitolul minorităţilor naţionale şi integrarea în societate a acestora. Acesta a subliniat că rolul României în procesul de integrare europeană este important pentru Republica Moldova, dar este văzut negativ de locuitorii din autonomia găgăuză, care au o pronunţată nostalgie faţă de Uniunea Sovietică şi nu acceptă ca România să aibă un rol vizibil în apropierea Republicii Moldova de UE.

Dezbaterea „România ca model pentru parcursul european al Republicii Moldova”, este a 30-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat de IPN, în parteneriat cu Radio Moldova şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.