Comunicat de presă
Ediţia a şasea a Indicelui Libertăţii Presei, care evaluează libertatea mass-media în ţările Parteneriatului Estic (PE), relevă că presa din Moldova este parţial liberă. Cu anumite progrese pe unele segmente, dar şi cu regrese pe altele, în perioada iulie-septembrie, mass-media din Moldova înregistrează indicele 6 din 7.
Moldova se clasează pe locul doi (cu 1322 de puncte) în clasamentul ţărilor membre ale PE, Georgia ocupând prima poziţie cu 1367 puncte. Comparativ cu perioada precedentă de evaluare (aprilie-iunie 2014), Moldova îşi menţine poziţia a doua în clasament, înregistrând o uşoară creştere de 38 de puncte (de la 1284 de puncte acumulate în Indicele 5, la 1322 de puncte - în Indicele 6). Cu toate acestea, experţii menţionează că practicile jurnalistice nu se desfăşoară într-un climat de libertate deplină, iar presiunile interne şi externe asupra activităţii jurnalistice nu au fost depăşite.
De asemenea, cu referire strictă la perioada evaluată, autorii studiului au remarcat o deschidere declarată a autorităţilor de a soluţiona unele din problemele domeniului mass-media, însă doar o parte din aceste intenţii s-au materializat în acţiuni concrete, iar sustenabilitatea acestor acţiuni nu a fost asigurată.
Lansat de CJI în martie 2013, Indicele Libertăţii Presei este un studiu elaborat în baza evaluărilor a zece experţi media independenţi, produs cu asistenţa Uniunii Europene. În afară de Republica Moldova, proiectul se desfăşoară în Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.
Indicele Libertăţii Presei, raportul şi recomandările experţilor au fost realizate în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada martie 2013 – februarie 2015, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Această publicaţie a fost produsă cu asistenţa Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul publicaţiei îi revine în exclusivitate Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). Publicaţia nu reflectă în mod necesar opinia Uniunii Europene.