logo

Circa 700 de medici și 1 800 de asistenți medicali fac naveta pentru a ajunge la muncă


https://www.ipn.md/index.php/ro/circa-700-de-medici-si-1-800-de-asistenti-7967_1101907.html

În jur de 700 de medici și 1 800 de asistenți medicali fac naveta pentru a ajunge la muncă. Anul trecut, Parlamentul a votat prevederi noi, potrivit căror, statul va acoperi cheltuielile de transport pentru lucrătorii medicali care merg la serviciu într-o altă localitate decât cea în care își au domiciliul. Însă, deocamdată nu este clar dacă cheltuielile de transport vor fi acoperite parțial sau integral, dar și cum anume acestea vor fi calculate, transmite IPN.

În 2024, din bugetul de stat vor fi alocați 12,3 milioane de lei pentru 2 500 de lucrători medicali care fac naveta. Într-un răspuns oferit pentru Radio Europa Liberă, Ministerul Sănătății a precizat numărul medicilor și al asistenților medicali care merg la serviciu într-o altă localitate. Însă, instituția nu precizează, dacă statul va acoperi parțial sau integral cheltuielile de transport și cum anume vor fi acestea calculate.

„Sumele nu sunt definitivate, deoarece pot interveni schimbări. În acest moment, proiectul hotărârii de Guvern este la etapa de avizare”, se arată în răspuns. Proiectul nu a fost încă publicat pentru consultări publice.

Ministerul Finanțelor a menționat pentru Europa Liberă că, în conformitate cu solicitările și estimările efectuate de Ministerul Sănătății, în bugetul de stat pentru anul 2024 au fost alocate 12,3 milioane de lei în vederea compensării cheltuielilor pe care le suportă cadrele medicale.

Europa Liberă a scris, anterior, despre lucrătorii medicali care fac naveta din Chișinău la Orhei sau în raioanele învecinate. Este vorba despre 20 de doctori și 35 de asistenți medicali, care plătesc din salariile lor transportul public sau combustibilul pentru a ajunge la muncă.

Vicedirectoarea medicală a Spitalului raional Orhei, Elena Palanciuc, menționa atunci că navetiștii sunt „un colac de salvare” pentru instituție, întrucât, fără ei, ar avea un mare deficit de cadre. Responsabila mai spunea că Ministerul Sănătății i-a cerut, încă în 2022, date privind câți angajați ai spitalului fac naveta și câți kilometri parcurge fiecare.

Prevederile, prin care din acest an statul va asigura plata indemnizaților pentru naveta personalului medical, în cazul deplasării la locul de muncă într-o altă localitate decât cea în care locuiesc, se conțin în Legea Bugetului Fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală pentru 2024, aprobată de Parlament.