logo

Cine va fi următorul președinte al Republicii Moldova. Sondaj IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/cine-va-fi-urmatorul-presedinte-al-republicii-moldova-sondaj-8008_1077139.html

Pe 1 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne să aleagă cine va fi președintele țării pentru următorii patru ani. Agenția de presă IPN a întrebat trecătorii: „Cine va fi următorul președinte al Republicii Moldova și de ce credeți așa?”. Răspunsurile le puteți urmări în sondajul de mai jos:

Eufrosinia Grăjdieru, 81 de ani, pensionară, fostă profesoară de limba franceză:

„Eu votez pentru Dodon, că-i foarte bun preşedinte. Caută de oameni, are grijă de toţi absolut, necătând la naţionalitate. Îi doresc succes, să câştige!”


Vadim Uncu, 34 de ani, angajat al sistemului bancar:

„Sper că n-o să câştige Dodon. Aş spera sa-l înfrunte Sandu, are abilităţi de a conduce şi gestiona mult mai bine decât actualul preşedinte. E un program standard în cazul nostru: toţi propun majorare de salarii, îmbunătăţirea situaţiei economice, antreprenoriatul, chestii care sunt standard pentru Moldova. Contează să le faci, nu doar să le propui. Cât a fost la guvernare, câte ceva s-a dezvoltat. Preşedintele trebuie să fie ca peştele în apă, să se adapteze pentru ambele orientări, dar spre binele ţării noastre.”

Valerii Ivanov, 58 de ani, angajat în domeniul IT:

„Dodon o să câştige alegerile, dar cum va fi mai departe situaţia în republică nu se cunoaşte. Ţara noastră mereu e sub influenţa altor mari state, precum UE, America, Rusia. Politica lor mereu influenţează politica internă a ţării noastre. Alegerile o să fie câştigate de Dodon, oficial. Dar cine va fi preşedinte în realitate nu ştim. Poate Maia Sandu. Ce-o să fie… Poate oarecare schimbări serioase. În ţara noastră nu se dezvoltă nimic, doar sectorul civil se dezvoltă, restul nimic.”

Valentina Pazurati, 73 de ani, pensionară, fostă vânzătoare:

„Cred că va căştiga Dodon, deşi sunt împotrivă. Dar majoritatea oamenilor nu ştiu de ce sunt pentru el. Promite bunăstare, că va face ordine cu corupţia, dar sunt doar promisiuni. Eu, personal, nu cred în asta. Atâţia ani putea să facă ceva. Eu nu cred!”

Rita Tirocean, 50 de ani, angajată în serviciul de menaj:

„Cred că Dodon va câştiga pentru că nu ai pentru cine vota. Eu nu cred în nimeni, îi cunosc pe toţi. Nu văd pe nimeni altcineva, deşi nu sunt foarte bucuroasă, nu-mi place. Nu sunt mulţumită că a promis şi nu prea şi-a îndeplinit promisiunile. Pentru cine? Pentru Usatîi? Nu văd nimic bun la el. Sunt din raionul Râşcani şi nu văd să fi făcut ceva acolo cum a promis. Nimic nu a făcut. Pentru cine? Pentru Dodon. Nu sunt pentru Maia Sandu.”

Dumitru Istrati, 36 de ani, manager, domeniul farmaceutic:

„Nu cred că oamenii normali o să-l voteze pe Dodon, oamenii care judecă, care înţeleg ce se întâmplă în ţară. Maia (Sandu) are şanse mari, dar mai multe şanse o să fie în turul II. Ea oricum va intra cu Dodon în turul II. Dacă o să se mobilizeze lumea, va câştiga doamna Sandu.”

Ion Ursu, 38 de ani, cercetător ştiinţific:

„Maia Sandu, pentru că este cel mai bun candidat şi este ultima noastră şansă de a scoate Republica Moldova din criza economică, politică, de identitate şi din toate problemele. Noi asemenea politicieni în Republica Moldova nu am mai avut. Are altă mentalitate, altfel abordează problemele. Cred că este incompatibilă cu corupţia şi cu vechiul stil de guvernare, care a fost până acum. De asta şi îmi dă speranţa că într-adevăr putem schimba ceva.”

Irina Şestopalova, 55 de ani, angajată în domeniul marketing:

„Am impresia că totuşi Igor Dodon. Tineretul n-o să meargă la vot. Eu aşa mă gândesc. Diaspora n-o să aibă multe (voturi), din cauza la coronavirus, acolo nu se deschid multe secţii de votare. Eu nu sunt analist politic. Mă gândesc totuşi la Maia Sandu, dar ea nu are o experienţă bună în politică. Aici totuși trebuie să ai experienţă. Nu e bine că ei nu gândesc pozitiv, mai mult pentru Moldova. Sincer, ei nu au aşa o platformă bună. Asta e părerea mea. Promisiuni, dar mai mult deşarte decât  concrete. Noi nu suntem o ţară prezidenţială şi de aceea nu depinde mult de preşedinte, asta este. Trebuie să aibă o echipă bună. Ca Igor Dodon, e o fracţiune destul de mare.”

Vladimir Ciorici, 70 de ani, pensionar, doctor în ştiinţe:

„E cam greu de spus. Din păcate, unele sondaje dau cu Dodon. Eu nu cred, el o să eşueze în orice caz. Cine mi-aş dori să câştige? Unul care vrea să fim cu UE şi prin România. Asta au dorit-o şi părinţii mei şi au plecat, doreau încă când erau de vârsta mea, acum am ajuns eu în vârsta lor. Unica şansă de a supravieţui este reîntregirea neamului fiindcă agresorul de veacuri a poporului nostru este Rusia. Ea caută prin orice mijloace şi nu jăleşte nici un fel de bani, îl pune acum pe Dodon, dacă nu câştigă el, speră Usatîi să treacă. O să arunce forţe extraordinare încoace, dar dacă poporul va înţelege ce ne-a adus Rusia de când ea există, unicul ei scop a fost să ne distrugă, să ne asimileze şi să-şi creeze drumul spre Balcani. Încă cred că nu a ajuns ideea în capul lor, sunt turmentaţi de forfota zilei şi nu au ajuns la această concluzie. Dacă ar avea înţelepciunea să înțeleagă asta, poporul i-ar susţine şi ar câştiga.”



Vasile Roşca, 74 de ani, pensionar, conducător auto:

„Eu doresc Maia Sandu, ca să-i pună pe toţi la puşcărie. Cu Europa ceva acolo, dar aici chestia e că aceştia se pun unul cu altul şi nu poţi face nimic. Aici trebuie un Stalin. O ieşit pe uşă? Cu picioarele înainte. Dar aşa nu faci nimic, ei nu se tem. Toţi unul pe altul se ajută: lui Platon i-au dat drumul, lui Filat tot. Partea dreaptă au făcut rău, trebuia să pună unul să fie. Dar aşa ei vor să vadă care şi cum merge.”



Maria Sultan, 27 de ani, pedagog:

„La asta mă reţin. Să fie cinstit, să schimbe ceva spre bine, sperăm mai multe pentru popor să facă. Toţi vor o schimbare. La noi în Republica Moldova nu-i niciun om care să nu vrea o schimbare. Eu cunosc pe cel pe care vreau să-l votez şi ştiu că candidează. Să alegem pe cine trebuie, în primul rând să alegem omul care trebuie. Totul depinde de preşedinte. Dar în primul rând depinde de popor pe cine o să aleagă președinte. Dacă vom alege pe cine trebuie, vom ajunge unde trebuie. Dacă nu, vom sta aşa mai departe cu mentalitatea pro-rusă.”

Olga Nuca, 18 ani, studentă:

„Nu pot să dau prognoze. Să fie responsabil în primul rând, să se ţină de promisiunile pe care le face în campania electorală. Desigur că nu preşedintele care a fost. Am încredere doar în doi candidaţi. Dacă o să treacă ambii de turul I, dar cred că n-o să treacă ambii, o să aleg pe unul din ei. Am încredere în Ţîcu şi Maia Sandu, dar cred că n-o să treacă ambii. Mă duc în primul tur ca în al doilea să intre măcar un candidat din ăştia care merită.”

Valentina Târşu, 47 de ani, pedagog:

„Cel care merită. Eu am persoane între care pot să aleg. În primul rând, să cunoască mai multe limbi, inclusiv engleza, să fie un preşedinte al tuturor, nu a unor grupuri. Să fie modest, corect şi cinstit.”



Antonina Triboi, 40 de ani, contabil:

„Cred că e o ruletă. Eu sunt o persoană apolitică. Cred că se va schimba ceva, dar va depinde de cât de mulţi oameni vor ieşi la vot şi o să-şi expună părerea. La momentul actual, tinerii nu ies, doar bătrânii. Din păcate, aceasta este realitatea. Și persoanele de vârstă medie, dar tineretul nu. Eu am un fiu major şi nu prea vrea să meargă. E libertatea lui de a alege.”


Marina Florea, IPN