logo

Cinci persoane din conducerea Băncii Sociale vor compărea pe banca acuzaților


https://www.ipn.md/index.php/ro/cinci-persoane-din-conducerea-bancii-sociale-vor-comparea-pe-banca-7967_1048026.html

Cinci persoane din conducerea Băncii Sociale (directorul, vicedirectorul și trei membri ai Consiliului de administrare), precum și administratorul unei companii beneficiare de credit vor compărea pe banca acuzaților pentru încălcarea intenționată a regulilor de creditare, în circumstanțe agravante. Cauza penală de învinuire a fost trimisă în judecată, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, pe parcursul anului 2013, persoanele din conducerea Băncii Sociale au elaborat și realizat o schemă infracțională de redresare artificială a situației financiare a instituției, încălcând intenționat reglementările interne ale procesului de creditare, dar și pe cele instituite prin actele normative.

Membrii Consiliului de administrare au decis unanim acordarea unui credit de 68 de milioane de lei unei companii pentru procurarea unor terenuri și imobilele ipotecate în favoarea băncii de către o altă companie. Ulterior, compania practic nu a efectuat plăți pentru rambursarea creditului, fiind stinsă doar o parte a acestuia după ce banca a vândut bunurile ipotecate. Astfel, băncii i-a fost cauzat un prejudiciu de peste 48 de milioane de lei. Aceste acțiuni au avut loc concomitent cu eliberarea unui alt credit, de 52 de milioane de lei, unei alte companii, pentru procurarea unui utilaj pentru producerea sticlei cu fider, care de facto nu exista, de la o companie implicată în primul caz.

Mimarea procesului de acordare a creditului bancar companiei a urmărit ca mijloacele financiare încasate de către compania de la care s-a achiziționat sticla de fider să fie direcționate pentru stingerea unor credite acordate anterior de instituția financiară.

Totodată, pentru a remunera gestionarulul de facto al companiilor pentru participarea respectivele acțiuni, i-a fost acordat un credit cu încălcarea regulilor de creditare de 10 milioane de lei, pe un termen de 12 luni, cu o dobândă de 15% anual. Sumă însușită și utilizată fără a face rambursări.

În total, băncii i-au fost cauzate daune în valoare de peste 126 de milioane de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă amendă de la 2350 la 3350 de unități convenționale sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.