Încă cinci grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova au fost înregistrate astăzi de către Comisia Electorală Centrală. Totodată, cererea pentru înregistrarea grupului de inițiativă care îl susține pe fostul ministrul al apărării, Valeriu Pleșca, desemnat de Partidul Social Democrat European, a fost refuzată. De asemenea, Comisia a refuzat cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului desemnat de adunarea cetățenilor, Ludmila Corsun, transmite IPN.
Astfel, în ședința de astăzi, Comisia a înregistrat grupul de inițiativă care vor colecta semnături în susținerea fostului ministrul de externe, Tudor Ulianovschi. Din grupul, care va fi condus de către Anatolie Zlotea, fac parte 67 de persoane.
De asemenea, a fost înregistrat grupul de inițiativă în susținerea lui Renato Usatîi, președinte al Partidului Politic Partidul Nostru. Grupul inițiativă este format din o sută de persoane și va fi condus de către Elena Grițco.
Un alt grup de inițiativă înregistrat este cel format de adunarea cetățenilor în susținerea fostei bașcane a UTA Găgăuzia, Irina Vlah. Conducătorul grupului a fost desemnată Adela Guțu, iar numărul membrilor este de 60.
Și grupul de inițiativă în susținerea președintelui Partidului Coaliției Unității și Bunăstării, Igor Munteanu, a fost înregistrat. Grupul, din care fac parte 95 de persoane, va fi condus de Rodica Grama.
CEC a înregistrat și grupul de inițiativă al Partidului Acțiune și Solidaritate, care va colecta semnături pentru actuala președintă Maia Sandu. În calitate de conducător a fost desemnat Eduard Digore, în componența grupului regăsindu-se o sută de membri.
În ceea ce ține de respingerea cererii în cazul lui Valeriu Pleșca, CEC a invocat obiecții cu privire la ședința Consiliului național politic al PSDE, a invocat date incorecte în actele depuse, precum și faptul că, atunci când a depus actele, Pleșca avea calitatea de președinte al unui alt partid decât cel care l-a desemnat. Cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea Ludmilei Corsun a fost refuzată după ce s-a constatat că nu cunoaște limba română la nivelul corespunzător. Dânsa a declarat că este din nordul Moldovei, s-a aflat mai mulți ani peste hotarele țării, dar și că acum studiază limba română și ar avea nevoie de o lună pentru a obține nivelul necesar de cunoaștere.
Perioada de depunere a documentelor de înregistrare a grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților la funcția de președinte a început pe 21 august și se va încheia la 31 august.
Fiecare grup înregistrat trebuie să colecteze pentru susținerea candidatului cel puțin 15 000 și cel mult 25 000 de semnături din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, adică din raioane și din municipiile Chișinău și Bălți.