logo

Cifre preliminare privind prejudiciile suportate de locatarii din strada Independenţei


https://www.ipn.md/index.php/ro/cifre-preliminare-privind-prejudiciile-suportate-de-locatarii-din-strada-indepen-7967_1014421.html

Municipalitatea a verificat 21 de apartamente din blocul de locuit din strada Independenţei 10/2, a cărui mansardă a ars în totalitate în urma unui scurtcircuit pe 1 mai, şi care au fost afectate serios în urma stingerii incendiului, dar şi de ploile din această vară. Astfel, prejudiciile suportate de locatari variază de la circa 3 mii de lei la peste 50 de mii de lei per apartament în funcţie de etaj, transmite IPN.

Pretorul sectorului Botanica, Vladimir Guriţenco, a spus la şedinţa operativă de la Primărie că potrivit estimărilor preliminare pentru reparaţia capitală a unui apartament afectat de la etajul 5 este nevoie de circa 53 de mii lei, în timp ce pentru reparaţia unui apartament la primul etaj este nevoie de circa 2-3 mii de lei. Până în prezent au fost examinate 19 apartamente de la etajul 5 şi altele două de la etajul unu.

În acest context, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chritoacă a propus ca prejudiciile suportate de către locatari să fie distribuite în funcţie de trei criterii: prejudicii puţin grave, grave şi foarte grave. „Cred că trebuie să luăm în calcul această soluţie, pentru ca să nu avem scandal între locatari pentru o diferenţă de 50-100 de lei. Rog să se asigure că lucrările vor fi finisate până în septembrie şi să alocăm vreo 3,5 milioane de lei din fondul de rezervă”, a spus Dorin Chirtoacă.

Totodată, şeful Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, Petru Gontea, a declarat că este nemulţumit de ritmul lucrărilor de reconstrucţie a mansardei şi că ar fi nevoie de mai mulţi muncitori. Petru Gontea a menţionat că în prezent încă se negociază cu antreprenorul lucrările pe care le va executa la mansarda arsă, iar acesta dă asigurări că toate lucrările vor fi executate conform graficului. Gontea a adăugat că nu exclude posibilitatea de a schimba antreprenorul care efectuează lucrările de reconstrucţie.

28 de apartamente la mansarda din strada Independenţei 10/2 au ars în totalitate pe 1 mai anul curent în urma unui scurtcircuit.