CIDDC a elaborat un ghid destinat părinţilor care pleacă la muncă în străinătate
https://www.ipn.md/index.php/ro/ciddc-a-elaborat-un-ghid-destinat-parintilor-care-pleaca-la-7967_967060.html
O carte destinată părinţilor care au plecat sau care doresc să plece peste hotare cu genericul „Copilul meu e singur acasă” a fost elaborată de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) şi revista „Urma ta”.
Autoarea textului, Daniela Platon, spune că ghidul are drept scop prevenirea consecinţelor migraţiei asupra copiilor.
Studiile realizate de Centru arată că plecarea părinţilor are consecinţe negative emoţionale şi sociale asupra copiilor. Ei devin singuratici, trişti, abătuţi, dezorientaţi, le scade motivaţia şi reuşita şcolară. Aceşti copii nu sunt interesaţi de lumea înconjurătoare şi, de obicei, nu participă la activităţi extraşcolare. Totodată, ei sunt nevoiţi să preia rolul adulţilor în gospodărie şi în relaţiile cu rudele, menţionează Daniela Platon.
Una dintre ideile importante evidenţiate în carte este că toţi copiii trebuiesc pregătiţi pentru despărţirea de părinţi. Autoarea susţine că părinţii trebuie să-şi informeze copiii despre ziua plecării şi să-i întrebe cu cine şi unde îşi doresc să stea în lipsa lor.
De asemenea, cartea conţine sugestii pentru părinţi cum să menţină o relaţie caldă de la distanţă, comunicând prin diverse mijloace, cum ar fi telefonul sau internetul şi nu doar trimiţând colete şi bani, remarcă Daniela Platon.
Tipărită într-un tiraj de 15 000 de exemplare, cartea „Copilul meu e singur acasă” este ilustrată cu desene ale copiilor şi adolescenţilor cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare, iar design-ul îi aparţine pictorului Lică Sainciuc.
Lucrarea a fost elaborată în cadrul proiectului „Includerea socială a copiilor rămaşi fără îngrijire părintească în urma migraţiei”, desfăşurat de CIDDC. Anterior a apărut un ghid analog pentru profesionişti (cadre didactice, asistenţi sociali, psihologi), iar la moment este în stadiu de editare o carte de buzunar pentru copii în situaţii de risc.