logo

Cică, deputații „traseiști” vor lua lecții de moralitate și demnitate în Bahamas Revista IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/cica-deputatii-traseisti-vor-lua-lectii-de-moralitate-si-7978_1078020.html

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social - politice (23 - 29.11.2020)

Evenimentele săptămânii, succint

STARE DE URGENȚĂ

Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a instituit stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

PARLAMENT

Legislativul a rămas fără majoritate parlamentară. În pofida zvonurilor, deputații platformei „Pentru Moldova” nu planifică să intre în coaliții parlamentare.

Deputații Vasile Năstase, de la Platforma DA și Violeta Ivanov, de la platforma Pentru Moldova au înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova mai multe proiecte de legi care vor îmbunătăți viața cetățenilor.

Comentatorul politic Cornel Ciurea observă că „percepția este că acest Parlament nu mai are multe zile de trăit”.

Potrivit avocatului Ștefan Gligor, un prim pas ar fi demisia Guvernului care ar putea fi cerută de către „oamenii, cetățenii Republicii Moldova, purtătorii suveranității”.

ETERNA CARAGIALIADĂ

Președintele în exercițiu Igor Dodon dă declarații contradictorii: ba este gata să iasă în stradă împotriva Maiei Sandu, ba spune că socialiștii vor susține guvernul rivalei sale.

Ce crede despre „guliaiurile” președintelui IgorDodon
primarul Vulcăneștilor Victor Petrioglo.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco îi propune lui  Igor Dodon să urmeze alegerea poporului: „Să plece!”.

Dodon nu mai face față situației”, constată analistul Victor Ciobanu.

PLANURI PREZIDENȚIALE

Președintele ales Maia Sandu s-a referit la planurile sale privind CSS, CSM, finanțarea partidelor, regiunea transnistreană, instituțiile statului.

BUGETUL 2021

Președintele ales, Maia Sandu, a făcut observații asupra politicii fiscale și bugetului de stat pentru anul 2021.

Congresul Autorităților Locale din Moldova critică prevederile proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 care prevede plafonarea taxelor locale.

Comunitatea de afaceri a semnat o declarație în care susține inițiativa Ministerului Finanțelor de a plafona taxele locale.

Ministerul Finanțelor a declarat că este deschis pentru discuții pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021.

SOLIDARITATEA EUROPEANĂ

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fundația Soros Moldova au donat echipament medical, care valorează aproximativ 47.000 de dolari.

Salvatorii din Republica Moldova au beneficiat de un lot de echipament necesar pentru intervenții în situații de risc, în valoare de peste 128 de mii de euro, oferit în cadrul unui proiect moldo-polonez.

„JAFUL BANCAR” ȘI ALTE JAFURI

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a refuzat să vorbească în plenul Parlamentului despre investigarea fraudei bancare.

Parlamentul a prelungit mandatul Comisiei de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor.

Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor care au făcut posibil „laundromatul rusesc”.

Parlamentul a adoptat legea deoffshorizării.

UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA

Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova de 50 de milioane de euro din pachetul AMF de urgență de 3 miliarde de euro.

ECONOMIA

O nouă linie de finanțare în valoare de 17,5 milioane Euro este deschisă de Moldova Agroindbank în cooperare cu BERD.

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021 prevede facilități fiscale pentru companiile IT.

Parlamentul a prelungit mandatul Comisiei de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor.

Din 1 decembrie CNAS nu va mai elibera certificate pe suport de hârtie.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Sâmbătă, în Republica Moldova au fost procesate 3993 de teste, fiind confirmate 1712 cazuri de infecție cu noul coronavirus, ceea ce constituie un nou anti-record.

Experții în sănătate publică vorbesc despre ieșirea situației de sub control, lipsă de paturi, medicamente, oboseala cadrelor medicale.


În Republica Moldova a ajuns cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal.

SOCIETATEA CIVILĂ

Cea de-a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, a marcat accesul la informație și falsurile.

Socialiștii vor să-i oblige pe jurnaliști să-și divulge sursele. Jurnaliștii nu vor.


MOLDOVA PE PLAN EXTERN

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu afirmă într-un interviu pentru RFI.ro:„Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale demonstrează maturitatea cetățenilor moldoveni, care-și doresc un viitor european pentru Republica Moldova”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a dezaprobat declarația Maiei Sandu privind necesitatea retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului.

Evenimentele săptămânii, detaliat

STARE DE URGENȚĂ

În ședința din 27 noiembrie, Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Se interzice activitatea cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Purtarea măștilor de protecție este obligatorie în toate spațiile publice (de uz comun) deschise și închise pe tot teritoriul țării.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

Instituțiile publice și cele private vor urma un regim special de muncă, inclusiv la distanță.

Funcționarea transportului public va fi ajustat, după necesitate, în orele de vârf.

Întrunirile în masă cu caracter unic și evenimentele festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, vor respecta măsurile de sănătate publică și vor dispune de liste de evidență epidemiologică a evenimentului.

PARLAMENT

În urma retragerii Partidului Democrat din coaliția de guvernare cu PSRM și a miniștrilor PDM din cabinetul de miniștri, legislativul a rămas fără majoritate parlamentară.

Din declarațiile președintelui în exercițiu Igor Dodon făcute pe 9 noiembrie în cadrul ceremoniei de învestire a celor cinci miniștri noi reieșea că „după alegeri, guvernul va avea parte de o susținere suficient de puternică” și că noii miniștri „și-au asumat o responsabilitate pe termen lung, nu pe termen scurt”.

În spațiul public au apărut mai multe zvonuri că deputații platformei „Pentru Moldova” ar fi negociat cu PSRM crearea unei noi majorități parlamentare. Însă, după întâlnirea cu activul partidului la Vadul lui Vodă din 17 noiembrie, Igor Dodon anunța că „referitor la organizarea de alegeri anticipate poziția PSRM s-a schimbat, noi credem că acest parlament trebuie dizolvat și alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc în anul care vine”.

De cealaltă parte, platforma „Pentru Moldova” a emis un comunicat în care anunță poziția celor 15 deputați, care consideră că „actuala componență a Parlamentului nu trebuie menținută cu orice preț”.

Nu intenționăm să inițiem relații pe bază de acorduri pe termen lung cu reprezentanții forțelor politi  ce antagoniste. Excludem, la această etapă, participarea în coaliții parlamentare. Menținem linia de neutralitate politică”, se menționa într-un comunicat al formațiunii. „Nu vom permite nimănui să folosească Platforma pentru intrigi și șantaj între partidele politice din Parlament... Nu vom accepta abordări de genul „tu mie, eu ție”. Noi nu suntem speculanți și nu avem de gând să facem comerț cu încrederea alegătorilor”, a spus Serghei Sîrbu, fost deputat democrat, cu carieră în PCRM, mai recent, în Pro Moldova, ajuns – de ce nu? – în Pentru Moldova.

Deputații Vasile Năstase, de la Platforma Da și Violeta Ivanov, de la platforma Pentru Moldova susțin că au prezentat și înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova mai multe legi care vor îmbunătăți viața cetățenilor.

De partea cealaltă, comentatorul politic Cornel Ciurea afirmă că în spațiul public se discută foarte activ despre dizolvarea acestei legislaturi, ceea ce contravine cu planurile pe termen lung ale celor doi deputați.Percepția în societate este că acest Parlament nu mai are multe zile de trăit. Cel puțin, toată lumea a vorbit la un moment despre alegeri anticipate”, a afirmat expertul.

Potrivit avocatului Ștefan Gligor, un prim pas ar fi demisia Guvernului care ar putea fi cerută de către „oamenii, cetățenii Republicii Moldova, purtătorii suveranității care trebuie să ceară domnului Chicu demisia, iar Parlamentul să întrunească condițiile de dizolvare a acestuia. Este simplu. Dacă este nevoie, inclusiv proteste. Noi am mai protestat, nu este pentru prima dată când societatea noastră a protestat. De data aceasta este chiar pentru o cauză nobilă și nu văd nicio problemă”, a declarat Ștefan Gligor.

ETERNA CARAGIALIADĂ

Învins în ambele tururi de scrutin prezidențial, președintele în exercițiu Igor Dodon spune că nu va ceda, va opune rezistență și va fi gata inclusiv să iasă în stradă pentru a nu-i permite Maiei Sandu să atenteze la valori precum „biserica, neutralitatea și prietenia cu Rusia”. Până atunci, însă, Igor Dodon i-a îndemnat pe cei câteva zeci de meseni întruniți în plină pandemie în aceeași sală din Vulcănești, să bea câte 50 de grame și să meargă mai departe.

În legătură cu „guliaiurile”, cum a numit deputatul Iurie Reniță recentele petreceri ale lui Igor Dodon cu alegătorii din sud, primarul Vulcăneștilor Victor Petrioglo a remarcat că: „la găgăuzi este o vorbă: marfa bună se vinde la tine în sat. Iată pe mine mă interesează, dacă în satul Sadova a avut loc asemenea manifestație. Oamenii nu trebuie să ia în considerare cele spuse de președintele care nu a făcut nimic pentru regiunea noastră”, a spus primarul.

Peste câteva zile Igor Dodon a declarat că nu va crea niciun fel de blocaje în activitatea noului președinte ales, ci, din contra, este gata să acorde tot suportul. Mai mult, liderul neformal al socialiștilor a anunțat că formațiunea va susține un Guvern propus de președinta aleasă Maia Sandu.

„Dodon iar vine cu scenarii. Guverne, coaliții, blocaje...Dar poate e cazul să se gândească să implementeze scenariul pe care l-a aprobat poporul Republicii Moldova, unicul deținător al suveranității naționale și unicul care contează cu adevărat? Să plece!”, a reacționat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Dodon nu mai face față situației. (Pe de o parte) el declară că guvernul Chicu rămâne în picioare. Pe de altă parte, spune că va susține un guvern care va fi propus de Maia Sandu... Se bat cap în cap două declarații la o distanță de câteva ore, pronunțate de același Igor Dodon”, constată analistul Victor Ciobanu.

PLANURI PREZIDENȚIALE

CSS Președintele ales, Maia Sandu, spune că, imediat după învestire, va aproba o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) și va reseta modul de organizare a instituției. Cele mai răsunătoare dosare vor fi primele subiecte puse în discuție în cadrul CSS. Este vorba despre: furtul miliardului, „laundromatul”, concesionarea aeroportului sau finanțarea ilegală a partidelor politice în campaniile electorale.

CSM Maia Sandu își propune să creeze la nivelul instituției prezidențiale un mecanism de verificare a propunerilor venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii privind promovarea în funcție a judecătorilor, „astfel încât nicio persoană care a emis decizii dubioase, ilegale, să nu poată fi numită sau promovată în funcție”. Același mecanism va fi valabil pentru alte numiri în funcții de care se face responsabil președintele, a spus Maia Sandu. Totodată, ea spune că va insista pe evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor și în acest sens va veni cu un proiect de lege în Parlament.

FINANȚAREA PARTIDELOR Președintele va veni cu propuneri legislative de modificare a cadrului normativ pentru înăsprirea pedepselor pentru finanțarea partidelor și campaniilor electorale. „Finanțarea campaniilor din pungi cu bani, fie din interiorul țării sau exteriorul țării, trebuie sancționată foarte dur”, a adăugat Maia Sandu.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ În prezent, președintele ales nu vede necesitatea unei întrevederi cu liderul de-facto de la Tiraspol Vadim Krasnoselskii. „Eu voi munci că se rezolv problemele cetățenilor. Eu mă întâlnesc cu oameni care respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova”, a punctat Maia Sandu. Ea  susține că va depune toate eforturile pentru a stopa contrabandă din regiune.

STATUL Referindu-se la intenția PSRM de a scoate din subordinea președintelui instituțiile și anumite împuternici pe care tot ei le-au adjudecat președintelui Igor Dodon, Maia Sandu a relevat :„Le amintesc celor care pun la cale scoaterea unor instituții din coordonarea Președintelui că la aceste alegeri au votat 1,650,131 de oameni. Acești oameni au mers la vot deoarece cred în puterea Președintelui de a schimba lucrurile. Vă recomand insistent să nu încercați răbdarea acestor oameni. Să nu vă bateți joc de votul lor, să nu veniți cu inițiative neconstituționale și periculoase, altfel, veți simți pe pielea proprie supărarea oamenilor”, a mai spus Maia Sandu.

BUGETUL 2021

Președintele ales, Maia Sandu, solicită ca politica fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021 să includă ajutor real, nu doar declarat, pentru agenții economici, întrucât sistemul economic trece printr-o perioadă foarte complicată. Agenții economici mici și mijlocii trebuie ajutați ca să nu falimenteze și să nu închidă locurile de muncă pentru oameni.

Maia Sandu spune că deputații PAS din Parlament vor propune măsuri care să ofere posibilitatea ca agenții economici să poată încheia planuri de restructurare a plăților la stat fără penalități. Se va propune scutirea, timp de un an, la impozitele salariale pentru reangajarea oamenilor care au pierdut locul de muncă din cauza crizei. La fel, se va propune și taxa zero pentru profitul reinvestit.

Președintele ales insistă și pe măsurile propuse anterior, inclusiv fondul de garantare a creditelor și compensarea salariilor angajaților în condițiile restricțiilor impuse.

Maia Sandu mai cere Guvernului simplificarea mecanismelor administrative de accesare a ajutorului din partea statului, astfel ca măsurile de suport să nu rămână doar pe hârtie.

În opinia sa, bugetul pentru anul 2021 trebuie să includă resurse și pentru compensarea pierderilor suferite de gospodăriile agricole din cauza secetei. În buget trebuie să fie incluse resurse și pentru ajutorarea oamenilor care și-au pierdut veniturile din cauza crizei și care nu au economii sau alte surse de existență.

Congresul Autorităților Locale din Moldova critică prevederile proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 care prevede plafonarea taxelor locale. Mai mulți primari din diverse raioane ale țării au ieșit pe 27 noiembrie la protest, în fața Guvernului și Ministerului Finanțelor. Aceștia, alături de CALM, au blamat plafonarea taxelor locale. Aleșii locali au făcut apel către autoritățile centrale să renunțe la această prevedere, care, spun ei, atentează la autonomia locală.

În context, comunitatea de afaceri a semnat o declarație în care susține inițiativa Ministerului Finanțelor de a plafona taxele locale. Semnatarii solicită instituirea unui echilibru între interesul public (perceperea taxelor) și cel privat (desfășurarea activităților aducătoare de profit) în „condiții ajustate cât mai bine la situația actuală pentru a acorda ambilor parteneri posibilitatea continuării realizării sarcinilor stabilite”, se spune în declarație.

Într-o reacție, Ministerul Finanțelor a declarat că este deschis pentru discuții pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021. Ministerul precizează că s-a propus stabilirea în Codul Fiscal a unor plafoane a cotelor taxelor locale, acest lucru venind ca urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business.

În altă ordine de idei, Ion Chicu a declarat că Guvernul nu va susține propunerea de a exclude taxa rutieră și a o include, anul viitor, în acciza pentru petrol, precizând că această măsură ar putea avea efecte negative asupra agricultorilor, dar și a transportatorilor, în condițiile actuale.

SOLIDARITATEA EUROPEANĂ

Echipament medical, care valorează aproximativ 47.000 de dolari și constă din câte șapte concentratoare de oxigen, pulsoximetre, monitoare medicale și un ventilator, vor fi oferite spitalelor din țară implicate în tratarea pacienților cu COVID-19, drept donație din partea Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fundația Soros Moldova.

Din cantitatea primei tranșe de doze de vaccin împotriva COVID-19 care îi revine României în cadrul UE, „guvernul liberal a decis să doneze o parte Basarabiei”. Despre aceasta a anunțat senatorul român Viorel Badea, președintele PNL Diaspora.

Salvatorii din Republica Moldova au beneficiat de un lot de echipament necesar pentru intervenții în situații de risc, în valoare de peste 128 de mii de euro, oferit în cadrul unui proiect moldo-polonez. Lotul conține truse de prim ajutor, paturi pliante, măști de protecție, tărgi de evacuare, corturi, instrumente de intervenție și altele necesare misiunilor de salvare.

În cadrul proiectului, peste 120 de salvatori și pompieri din Republica Moldova au participat la un curs de instruire în domeniul primului ajutor calificat.

„JAFUL BANCAR” ȘI ALTE JAFURI

La propunerea fracțiunii Partidului Platforma Demnitate de Adevăr, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost invitat în plenul Parlamentului să prezinte informații cu privire la investigarea fraudei bancare. „Noi cunoaștem foarte bine că procurorul general nu este obligat să vină la chemarea deputaților. Înțelegem, dar subiectul furtului miliardului deja trezește un mare dezgust, mai ales după ultimele intervenții ale unui personaj, Veaceslav Platon, lumea nu înțelege cine-i procurorul general”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Printr-un comunicat al instituției, procurorul general a respins solicitarea deputaților de a fi audiat în plenul Parlamentului pe marginea dosarului vizând frauda bancară. În articol se menționează că Procuratura Generală tratează această solicitare drept „eforturi de a afla cât mai multe detalii din anchetă pentru a-și construi tacticile ulterioare de apărare”.

Parlamentul a prelungit mandatul Comisiei de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Comisia va activa până pe 1 februarie 2021. După ce va audia toate părțile implicate și informațiile de la instituțiile responsabile, va prezenta legislativului un raport.

Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor care au dus la cazul „laundromat”, ,,spălarea” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

Potrivit documentului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile și va audia părțile și persoanele implicate. În termen de 120 de zile, va prezenta Parlamentului raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 201?

Parlamentul a aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea și completarea mai multor acte legislative – așa-numitul proiect al legii deoffshorizării.

Astfel, au fost stabilite restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții. Legea prevede modificări ce vizează definirea noțiunilor de participant la privatizare, ofertant în domeniul parteneriatului public-privat, operator economic, participant la procedurile de achiziție publică, precum și la concesiunile de lucrări și servicii.

UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA

Pe 25 noiembrie, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova în numele UE, prima tranșă de plăți în valoare de 50 de milioane de euro din pachetul AMF de urgență de 3 miliarde de euro.

„Plățile pentru alte tranșe vor fi condiționate de îndeplinirea condițiilor de politică stabilite în aceste documente. Implementarea continuă și rapidă a programelor este o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări într-un moment de criză fără precedent”, se menționează într-un comunicat al Delegației UE la Chișinău. Pentru Republica Moldova, condițiile de politici pentru programul AMF de 100 milioane de euro se referă la consolidarea managementului finanțelor publice, buna guvernare și lupta împotriva corupției și îmbunătățirea mediului de afaceri.

ECONOMIA

O nouă linie de finanțare în valoare de 17,5 milioane Euro este pusă la dispoziția întreprinderilor mici și mijlocii, clienți ai Moldova Agroindbank. Oportunitatea se datorează unui nou acord de finanțare semnat de MAIB și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul Liniei de creditare EU4Business-BERD. Acesta este al treilea acord de finanțare semnat de cele două instituții în ultimii doi ani. Primele două tranșe de 5 milioane Euro și 7,5 milioane Euro au fost valorificate integral de clienții MAIB.

„Accesul la finanțare este un element esențial pentru ca IMM-urile să poată depăși criza actuală și să își valorifice potențialul de creștere după pandemie. UE oferă sprijin sectorului IMM-urilor din Republica Moldova pe parcursul a mai mulți ani”, a menționat ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021 prevede facilități fiscale pentru companiile IT. Este vorba despre aplicarea unui impozit unic din vânzări în mărime de șapte la sută pentru companiile rezidente ale parcurilor IT, ceea ce va impulsiona dezvoltarea sectorului, care, în ultimii ani, a devenit unul dintre principalii exportatori de servicii.

Potrivit președintelui Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Veaceslav Cunev, actualul regim fiscal aplicat este cel mai favorabil din regiune și sporește competitivitatea sectorului.

Parlamentul a prelungit mandatul Comisiei de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Comisia va activa până pe 1 februarie 2021. După ce va audia toate părțile implicate și informațiile de la instituțiile responsabile, va prezenta legislativului un raport.

CNAS a comunicat că, începând cu 1 decembrie, Casele teritoriale de asigurări sociale nu vor mai elibera certificate pe suport de hârtie pentru a fi prezentate la diferite instituții de stat. Autoritățile publice pot obține informațiile necesare prin accesarea datelor deținute de CNAS cu suportul Agenției de Guvernare Electronică, interacționând pe o Platformă tehnologică comună de schimb de date – MConnect.

Accesarea datelor necesare prin acest sistem reduce povara administrativă asupra cetățenilor și ajută la rezolvarea mai rapidă a problemelor acestora, asigurând o comunicare mai eficientă între autoritate și beneficiarii săi, se spune în comunicatul CNAS. Cetățenii vor oferi autorităților publice datele personale o singură dată, iar instituțiile publice vor utiliza aceste date pentru prestarea serviciilor publice.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Sâmbătă, în Republica Moldova au fost procesate 3993 de teste, fiind confirmate 1712 cazuri de infecție cu noul coronavirus, ceea ce constituie un nou anti-record.

După ce s-a infectat cu COVID-19, și experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc, a scris că situația este mult mai gravă decât raportează autoritățile.
Ea afirmă că locuri în spitale nu sunt, medicamente nu se găsesc și îndeamnă autoritățile să asigure izolarea comunităților: „De oprit! De frânat! De închis totul ce se poate!”.

Iar ex-ministra Sănătății Ala Nemerenco, a menționat că „autoritățile au pierdut controlul asupra infecției, locuri în spitale sunt la limită”. Ea primește sute de mesaje de la lucrătorii medicali, dar și de la pacienții infectați de COVID din care reiese că locuri în spitale sunt la limită, personalul medical este obosit și iritat, iar pacienții sunt în panică. În unele cazuri, oamenii așteaptă câte două ore în ambulanțe până li se găsește câte un pat. Ala Nemerenco îndeamnă lucrătorii medicali, dacă în instituții nu mai sunt locuri, să le ceară cu insistență de la autorități, să nu-și asume pe lângă datoria față de bolnavi, cea de a salva vieți omenești, povara și greșelile actualelor autorități.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova a ajuns cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal în cantitate de 93 000 de doze din lotul de 100 000 doze, achiziționate din Federația Rusă. În luna noiembrie curent, a fost recepționată prima tranșă de 7000 doze de vaccin antigripal din același lot.

Preparatul va fi distribuit instituțiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (lucrători medicali, bolnavii cu boli cronice, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din Centre de plasament, etc.).

SOCIETATEA CIVILĂ

Cea de-a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale de media a relevat că pandemia COVID-19 a scos în evidență cel puțin două din problemele sectorului mass-media: accesul la informație și falsurile. Chiar la începutul pandemiei, jurnaliștii au trebuit să insiste, pentru mult pentru a obține informații de interes public de la administrație, pentru ca să se trezească cu acuzații de la Guvern că urmăresc senzaționalul. Și acest lucru denotă că s-a încercat ascunderea informației, pentru a da impresia că situația este sub control. Și campania electorală pentru alegerile prezidențiale din această toamnă și-a lăsat amprenta, prin mesaje discriminatorii și de instigare la ură.

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, a menționat că se poate presupune că anume tăinuirea unor date în primele zile ale pandemiei au favorizat răspândirea rapidă a falsurilor despre noul coronavirus. La fel ca și acum patru ani, când au avut loc alegeri prezidențiale, și acum a persistat discursul de ură, stereotipuri de gen și manipulare.

Potrivit unui proiect de lege de modificare și completare a Codului serviciilor media audiovizuale, elaborat de trei deputați socialiști: Adrian Lebedinschi, Bogdat Țîrdea și Vasile Bolea, instanțele de judecată ar putea să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie sursa de informare „în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale și a ordinii publice”.

Tatiana Puiu, reprezentanta Freedom House în Moldova, spune că noua propunere nu este deloc lăudabilă, ba chiar alarmantă”. Sergiu Bozianu, președinte al Asociației pentru protecția vieții private, este de părere că propunerea privind asumarea răspunderii de către jurnaliști pentru informațiile furnizate este una „nejustificată”. Jurista Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Cristina Durnea, consideră că prevederile ce țin de condițiile în care mass-media poate fi obligată să-și divulge sursele „restrâng garanția prevăzută la momentul actual de legislația în vigoare”.

MOLDOVA PE PLAN EXTERN

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, afirmă într-un interviu pentru RFI.ro:„Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale demonstrează maturitatea cetățenilor moldoveni, care-și doresc un viitor european pentru Republica Moldova”. Totodată, șeful diplomației române consideră că Maia Sandu „se va confrunta cu un guvern ostil, cu un parlament care, probabil, va încerca să îi creeze probleme. Aici depinde de strategiile pe care și le propune noul președinte pentru a găsi o formulă guvernamentală care să susțină eforturile de reformă pe care și le propune”.

Bogdan Aurescu a reiterat că România este gata să sprijine Republica Moldova în parcursul său european.

Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat în cadrul unui briefing de presă la declarațiile făcute de Maia Sandu despre necesitatea retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului: „Considerăm că această declarație are drept scop subminarea eforturilor de soluționare pașnică a problemei transnistrene”.

SUBIECTE DE URMĂRIT

Procesul de transmitere a puterii prezidențiale este inevitabil și, cu toate acestea, s-ar putea desfășura altfel decât o simplă procedură rutinară.

Încercările de a vedea lucrurile altfel decât prin prisma unor alegeri parlamentare anticipate par a fi o tentativă de a aplica la scheme și substituiri...

Percepția generală este că autoritățile au pierdut controlul pandemiei în țară, inclusiv din cauza că până acum au plasat puterea deciziei puterii locale, fără a-și găsi locul potrivit în „frontul” comun.


Iurie Vition, IPN
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".