Chitaristul trupei Bi-2, Maxim Andriușcenko, a menționat că, în momentul în care au început urmăririle politice, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost prima persoană la care membrii trupei s-au adresat după ajutor. Având pașaportul rusesc, situația devine extrem de complicată, în special la trecerea frontierei, a spus chitaristul într-un interviu pentru Moldova 1, citat de IPN.
Maxim Andriușcenko a spune că membrii trupei au fost determinați să obțină cetățenia moldovenească, în primul rând, din cauza războiului în Ucraina și a circumstanțelor care au urmat după acesta.
Decizia de a depune cererea pentru obținerea cetățeniei Moldovei a fost luată după incidentul cu închisoarea din Thailanda, unde au petrecut mai mult de o săptămână, și după amenințarea deportării în Federația Rusă. Muzicienii au menționat că Moldova este cea mai prietenoasă țară dintre țările CSI. Deocamdată membrii trupei nu intenționează să rămână în Chișinău, dar nu exclud că în viitor ar putea să se stabilească aici pentru o perioadă mai îndelungată.
Pe lângă faptul că familiei îi place să locuiască aici, cetățenia Republicii Moldova le oferă mai multe posibilități. „Fiind cetățean al Republicii Moldova, mă voi putea adresa în instanța de judecată dacă va fi nevoie. În Federația Rusă acum nu poți merge în instanță pentru că riști să rămâi în închisoare pentru toată viațaˮ, a spus Maxim Andriușcenko.
Muzicianul și-a exprimat speranța ca trupa va putea susține cât mai multe concerte în Moldova.
La sfârșitul lunii mai, șefa statului a semnat decretul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova câtorva membri ai trupei Bi-2 și familiilor lor.