logo

Chișinăul își modernizează infrastructura și promovează proiecte sportive pentru copii și adulți


https://www.ipn.md/index.php/ro/chisinaul-isi-modernizeaza-infrastructura-si-promoveaza-proiecte-sportive-pentru-7978_1105471.html

Municipalitatea își propune să creeze un complex sportiv în Chișinău care va permite practicarea diverselor tipuri de sport, de la fotbal până la înot și atletică ușoară, și găzduirea campionatelor. În paralel, este în continuă reabilitare infrastructura sportivă din cadrul celor 13 școli sportive din Chișinău, iar cererea pentru educația sportivă în rândul copiilor crește de la an la an. S-au majorat și alocațiile municipale pentru activitățile și evenimentele sportive în ultimii cinci ani, de la 6 până la 20 de milioane de lei.



Educația sportivă

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, a comunicat că în cele 13 școli sportive din municipiu pot fi găsite absolut toate tipurile de sport: scrimă, baschet, volei, sporturi de contact, sporturi nautice, fotbal etc. Informația poate fi accesată inclusiv pe platforma online Extrașcolar. În luna septembrie, părinții depun o solicitare la administrația instituției și copilul este încadrat în grupă în dependență de sportul solicitat. La momentul de față în aceste școli sunt înscriși aproximativ 6000 de copii. Oricine poate frecventa o școală sportivă, însă părintele urmează să vină cu copilul pentru a-i fi testate abilitățile și i se vor da recomandări ce activități sunt mai potrivite pentru el.



Probe sunt organizate și în Liceul Teoretic cu profil sportiv „Gloria”, Liceul internat municipal cu profil sportiv de la Buiucani și Liceul municipal cu profil sportiv nr. 2 de la Ciocana, unde 940 de elevi studiază conform programului școlar, dar, în același timp, frecventează orele de sport sau de profil. Orarul este elaborat în așa fel ca elevii să reușească să combine sportul și învățătura. Înscrierea în aceste instituții se face pe platforma E-școală.



Direcția generala educație, tineret și sport, împreună cu Primăria, este implicată activ în construirea stadioanelor și deschiderea claselor specializate de fotbal în instituțiile care nu au profil sportiv. În prezent sunt 16 instituții în care este dezvoltat proiectul „Fotbal în școli”, respectiv, în fiecare dintre ele sunt câte două-trei clase care fac fotbal. Elevii din aceste clase participă la campionatele organizate de către Federația Moldovenească de Fotbal și Primărie, obținând locuri de frunte. Copiii au și o alimentație suplimentară oferită de Primărie. Pentru următorul an de studii urmează să fie selectate alte  5-7 instituții pentru a participa în acest proiect. Demersurile vor veni din partea directorilor instituțiilor de învățământ.



„Ne-am propus ca în următorii patru ani să dezvoltăm în continuare infrastructura sportivă, în mod special dotarea școlilor sportive, dar și definitivarea reparațiilor în acele instituții unde mai avem a face acest lucru, astfel încât să avem o bază sportivă performantă atât pentru elevi, cât și pentru sportivii de performanță care se antrenează acolo. În același timp, mergem înainte cu proiectul „Fotbal în școliˮ. Recent, am dat în exploatare stadionul din cadrul instituției „Alexandru Ioan Cuza”. În cel mai scurt timp urmează să dăm în exploatare stadionul de la Liceul „George Meniuc”, Liceul „Olimp”, Liceul „Universul” și pentru anul curent în continuare planificăm reabilitarea încă minim 5-7 stadioane, așa cum o facem anual, astfel încât în următorii patru ani să avem minimum jumătate din instituții cu infrastructură sportivă bine pregătită și performantă”, a comunicat Andrei Pavaloi.

Pentru cadrele didactice din școlile sportive și instituții cu profil sportiv municipalitatea acordă anual surse financiare pentru desfășurarea odihnei de vară, dar și a antrenamentelor în perioada de vară. Acest lucru se întâmplă atât în bazele sportive și de odihnă din țară, dar și de peste hotare. Se organizează deplasări în bazele de odihnă unde există infrastructura sportivă, astfel încât elevii, dar și cadrele didactice să poată face antrenamente calitative pentru a obține performanțe.

Sportul pentru toți

Al doilea an consecutiv în capitală se desfășoară Festivalul „Chișinăul Sportiv”, care promovează practicarea sportului în rândul populației, atât a sportului de performanță, cât și a celui de masă. În cadrul evenimentului, este organizat un târg al școlilor sportive în care sunt prezenți sportivi de performanță, medaliați la turnirurile internaționale, olimpiadele, dar și instituțiile, federațiile sportive care vin cu masterclass-uri care ajută părinții să vadă ce i se potrivește copilului lor. Andrei Pavaloi a comunicat că, după prima ediție, solicitările pentru înscrierea în școlile sportive au crescut cu mai bine de 20% comparativ cu anii precedenți. În ediția din acest an, la eveniment au participat nu doar federații și școli sportive, dar și asociații care practică nu doar discipline de sport olimpic, cum ar fi, de exemplu, asociația de gimnastică artistică la circ. Printre invitați au fost sportivii care vor merge la olimpiadă și vor reprezenta Moldova.



„Ne dorim ca toată lumea să practice sportul, nu doar sport de performanță și am încercat să promovăm sportul la nivel de masă, cu atât mai mult că, în ultimii ani, au fost reabilitate practic toate parcurile din oraș, inclusiv a fost construită infrastructură sportivă în parcuri, iar acest lucru oferă posibilitatea tuturor să practice anumite tipuri de sport în aceste parcuriˮ, a spus Andrei Pavaloi.

Pentru anul curent și în următorii ani este planificată în continuare dezvoltarea infrastructurii sportive în parcuri, cum ar fi mini terenuri de baschet, mese de tenis, de armwrestling. Odată cu dezvoltarea infrastructurii, este extinsă și lista de evenimente sportive. În Chișinău au loc campionate ale orașului, cupele primarului, evenimentele sportive tradiționale de weekend. Pe parcursul anului 2023, Primăria a acordat peste 5 milioane de lei pentru Programul de cofinanțare a proiectelor pentru sport și altor activități sportive de nivel local și internațional, fiind realizate în total de 24 de proiecte, dintre care 11 competiții internaționale și 13 acțiuni de amploare în Chișinău. Până la finalul acestui an va fi creată Agenția Sportului în Chișinău care să se ocupe de evenimentele sportive din afara școlilor de sport și va promova sportul în rândul populației.

Milena Macarciuc, IPN