Chişinăul încearcă să revină la mesajul extern prorus, susţine liderul unui partid de opoziţie
https://www.ipn.md/index.php/ro/chisinaul-incearca-sa-revina-la-mesajul-extern-prorus-sustine-liderul-7965_963882.html
Suita de declaraţii antiromâneşti şi istoria cu consulatele Federaţiei Ruse şi României ar putea să însemne o încercare a conducerii de la Chişinău de restructurare a mesajului extern şi revenire la mesajul prorusesc, a declarat luni, 12 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Social Liberal, Oleg Serebrian.
Potrivit lui Serebrian, suita de atacuri extrem de dure la adresa Bucureştiului, reluate de Chişinău la finele săptămânii trecute, este neaşteptate şi cu o geneză neclară. În opinia PSL, acestea au mai curând o conotaţie electorală. PCRM se află într-o criză de imagine, pe de o parte, ;i de mesaje - pe de altă parte. Alegerile din Gagauzia au arătat că PCRM pierde o parte din electoratul tradiţional – cel alolingv. Pentru a recâştiga acest segment, PCRM revine cu un mesaj antiromânesc pentru a putea realimenta simpatia acestora. Serebrian a calificat această tactică drept una cât se poate de greşită. Efectele acestor declaraţii, potrivit lui, ar putea fi nefaste pentru R. Moldova, nu doar în contextul relaţiilor Chişinău-Bucureşti, dar şi în cel al relaţiilor RM-UE, întrucât România este o voce care va fi auzită din ce în ce mai mult la Bruxelles.
În opinia sursei citate, semne de întrebare provoacă şi reacţia ministrului de Externe, Andrei Stratan, în legătură cu cele 2 oficii consulare programate să se deschidă la Cahul şi Bălţi. Un alt semn de întrebare este lipsa de reacţie a Chişinăului la deschiderea oficiului consular rusesc la Tiraspol. Totodată, sunt de neînţeles reacţiile lui Lavrov privind cetăţenia românească, care consună cu cele de la Chişinău, a mai menţionat Serebrian.
Referindu-se la procesul de integrare europeană, preşedintele PSL a declarat că rechemarea ambasadorului Eugen Carpov de la Bruxelles este un efect al insuccesului în acest domeniu. Din câte se cunoaşte, Carpov a fost printre cei care, la finele anului trecut, au expediat la Preşedinţie un memoriu în care se anunţa eşecul MAEIE în procesul de implementare a planului de Acţiuni RM-UE, ceea ce ar fi provocat nemulţumirea lui Andrei Stratan. Faptul că unul dintre cei mai buni ambasadori pe care îi avea Chişinăul este rechemat fără nicio explicaţie este un semnal că relaţiile R. Moldova cu UE nu sunt în cea mai bună formă, ceea ce reprezintă un supliment cât se poate de serios la raportul Comisiei Europene din decembrie privind implementarea Planului de acţiuni RM-UE, care demonstra eşecul R. Moldova în implementarea acestuia, a mai declarat Oleg Serebrian.