logo

Chişinăul găzduieşte în premieră forumul CEFTA Week 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/chisinaul-gazduieste-in-premiera-forumul-cefta-week-2015-7966_1023872.html

Esenţa politicilor promovate de statele membre CEFTA constă în stimularea creşterii durabile şi a progresului pe calea integrării în Uniunea Europeană, a declarat vicepremierul şi ministrul economiei în exerciţiu Stephan Christophe Bride în deschiderea Forumului CEFTA Week 2015. Acesta se desfăşoară între 24-25 noiembrie în premieră la Chişinău şi este organizat de Republica Moldova, care deţine în acest an preşedinţia CEFTA.

La eveniment participă circa 100 de experţi, oameni de afaceri, reprezentanţi ai autorităţilor din ţările membre CEFTA.

În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte ce ţin de beneficiile CEFTA, realizările ţărilor membre privind liberalizarea totală a comerţului între statele membre. În anul curent, de exemplu, a fost înregistrată liberalizarea regimului de vize cu ţările-membre CEFTA Albania, Bosnia Herţegovina şi Macedonia.

În ce priveşte relaţiile comerciale ale Moldovei cu statele CEFTA, viceministrul economiei Octavian Calmîc a spus că, deşi în prima jumătate a anului s-a înregistrat o creştere de 9,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, există multe posibilităţi nevalorificate.

„Pentru agenţii economici din Moldova CEFTA serveşte, în primul rând, drept platformă de pregătire pentru comerţul cu UE. De asemenea ţările CEFTA conlucrează pentru atragerea investiţiilor în regiune, ce ar asigura dezvoltarea economică durabilă”, a menţionat într-un interviu viceministrul Calmîc.

„Acum este un moment oportun pentru ca statele central-europene să colaboreze, cu scopul de a promova investiţiile şi de de a facilita comerţul regional”, a menţionat Ambasadorul SUA James D Pettit, prezent la eveniment.

În cadrul CEFTA WEEK 2015, mâine va avea loc Forumul Camerelor de Comerţ şi Industrie din statele CEFTA, şedinţa Comitetului CEFTA pentru Facilitarea Comerţului şi şedinţa Comitetului Mixt al Miniştrilor economiei CEFTA.

CEFTA a fost fondată în 1992 între Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia de atunci, în condiţiile dispariţiei sistemului CAER, în ideea facilitării schimburilor comerciale şi cooperării economice interregionale. Actualmente din CEFTA fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Kosovo şi Moldova.