Chișinăul condamnă încercările administrației din regiunea transnistreană de a cataloga cetățenii Republicii Moldova ca fiind străini în propria lor țară și de a le impune puncte de control prin care să circule. Punctul de vedere a fost transmis de către membrii Delegației Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC), pe 4 iulie, transmite IPN.
Unul dintre punctele care au dus la dispute între cele două părți a fost cel care ține de „activitățile abuzive sistematice ale structurilor transnistrene care încearcă să instituie o „frontieră” în Zona de Securitate”, se arată într-un comunicat al Delegației moldovenești în Comisia Unificată de Control.
Misiunea OSCE a propus unele soluții de compromis care să permită deblocarea situației și inițierea discuțiilor pe problema postului „Zagornoe-Copanca”, însă membrii CUC din partea regiunii transnistrene nu au acceptat cele propuse de către moderatori, se arată în comunicat.
Nu au fost înregistrate progrese nici pe cazul postului de grăniceri transnistreni instituit unilateral, pe 1 mai, în apropierea localității Pohrebea. Nu a fost atins un consens pentru deplasarea la fața locului a observatorilor militari care să fixeze încălcarea deciziei Comisiei din 16 februarie 2012, declară membrii Delegației Republicii Moldova la CUC.
La ședință a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 26 iunie-2 iulie. În cadrul examinării acestui raport, Delegația Republicii Moldova a constatat insuficiența datelor la compartimentul stocării/distrugerii munițiilor și substanțelor explozive depistate în Zona de Securitate, situație în care a propus să se pună în sarcina șefilor militari superiori elaborarea unor proceduri de control la acest capitol.