Chişinăul a acceptat deschiderea consulatului României la Cahul în schimbul unui consulat al R. Moldova la Iaşi
https://www.ipn.md/index.php/ro/chisinaul-a-acceptat-deschiderea-consulatului-romaniei-la-cahul-in-schimbul-7965_970485.html
La Iaşi şi la Cahul vor fi deschise consulate ale R. Moldova şi României. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul întrevederii ministrului român de externe, Lazăr Comănescu cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin, a anunţat miercuri, 9 iulie, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE ) al R. Moldova, transmite Info-Prim Neo
Într-un comunicat al MAEIE se spune că, pornind de la necesitatea extinderii cadrului juridic al raporturilor bilaterale, în cadrul întrevederii a fost exprimată, de asemenea, disponibilitatea reciprocă a părţilor de a urgenta definitivarea procesului de negocieri şi pregătirea pentru semnare a tratatului între R. Moldova şi România privind frontiera de stat, ceea ce va deschide perspective reale pentru semnarea ulterioară a Convenţiei cu privire la micul trafic la frontieră.
În acest context se va examina şi posibilitatea deschiderii, în baza principiului de reciprocitate, a unor consulate la Constanţa şi, respectiv, la Bălţi.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România anunţă că, începând cu 11 iulie 2008, va intra în vigoare un regim simplificat de tranzit al teritoriului României. România va recunoaşte unilateral anumite documente ca fiind echivalente cu vizele naţionale în cazul tranzitului teritoriului naţional de către cetăţenii statelor terţe supuşi obligaţiei de a deţine viză. Astfel, aceştia pot tranzita România, într-o perioadă care nu depăşeşte 5 zile, fără a obţine în prealabil o viză română de tranzit, dacă sunt titulari ai unor vize şi documente eliberate de statele membre ale Uniunii Europene care aplică integral acquis-ul Schengen (Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Suedia, Ungaria) precum şi de Danemarca, Islanda şi Norvegia.
Documentele care scutesc cetăţenii străini de a obţine viză de tranzit pentru România se referă la „viza uniformă” (Schengen), la „viza de lungă şedere” şi la „permisul de şedere”. De asemenea, nu vor solicita viză de tranzit nici persoanele care posedă o viză de scurtă şedere, o viză de lungă şedere sau un permis de şedere valabile eliberate de Bulgaria şi Cirpu sau cele care posedă un permis de şedere valabil eliberat de Elveţia şi Liechtenstein, se spune în comunicatul ministerului român de externe.
Totodată, chiar dacă sunt scutiţi de obligaţia obţinerii vizei române de tranzit, cetăţenii în cauză trebuie să deţină un document de identitate valabil de trecere a frontierei, precum şi documente justificative ale scopului şi condiţiilor de călătorie şi să facă dovada că posedă suficiente mijloace de subzistenţă pe perioada tranzitului. Oficialii români avertizează că intrarea cetăţenilor statelor terţe ale căror nume figurează pe listele naţionale de alerte ori care constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, ordinii publice sau relaţiilor internaţionale poate fi refuzată.
Lazăr Comănescu a întreprins la 7 iulie o vizită oficială în R. Moldova la invitaţia omologului său moldovean, Andrei Stratan. Aceasta a fost prima vizită oficială după vizita întreprinsă în iunie 2007 de premierul Călin Popescu-Tăriceanu. La 21 decembrie ministrul de externe de atunci Adrian Cioroianu a inaugurat noul sediu al Consulatului român de la Chişinău. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova a calificat vizita lui Cioroianu în Moldova drept un gest inamical.