Chişinău şi Bucureşti au parafat acordul de semnare a Convenţiei privind micul trafic de frontieră
https://www.ipn.md/index.php/ro/chisinau-si-bucuresti-au-parafat-acordul-de-semnare-a-conventiei-privind-micul-t-7965_978406.html
Autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti au parafat acordul de semnare a Convenţiei cadru privind micul trafic de frontieră. Potrivit declaraţiilor ministrului de externe al R. Moldova, Iurie Leancă, primii cetăţeni ar putea ridica permisele de mic trafic până la sfârşitul acestui an. Părţile urmează să stabilească numărul de localităţi din R. Moldova care va beneficia de noile condiţii şi să precizeze care va fi distanţa zonei de frontieră - 30 sau 50 km, transmite Info-Prim Neo.
Cetăţenii moldoveni nu vor achita niciun ban pentru permisele de mic trafic, pentru că documentul prevede că taxa de eliberare a permisul este echivalentă costului vizei de scurtă durată în România, care în prezent este gratuită, a menţionat Iurie Leancă, în cadrul unui briefing marţi, 20 octombrie.
Deşi iniţial convenţia prevedea că permisele de mic trafic pentru cetăţenii moldoveni vor avea o perioadă de valabilitate de la 1 la 5 ani, în timpul negocierilor de la Chişinău părţile au convenit asupra termenului de 2 - 5 ani. „Deşi există rigori impuse de Bruxelles, partenerii de la Bucureşti au mers spre întâmpinarea noastră şi au avut o anumită marjă de flexibilitate, identificând soluţii optime pentru cetăţenii R. Moldova”, a subliniat Iurie Leancă.
Ministrul a mai spus că în scopul facilitării obţinerii permiselor de mic trafic, autorităţile de la Bucureşti au convenit că într-o perioadă scurtă vor fi deschise consulate ale României la Bălţi şi Cahul. Părţile au discutat adiţional şi despre deschiderea Consulatului R. Moldova la Iaşi în viitorul apropiat.
Iurie Leancă a mai spus că partenerii de la Bucureşti s-au arătat flexibili şi în cazul negocierii distanţei pe care se vor pute deplasa cetăţenii moldoveni, deţinători ai permiselor de mic trafic. Dacă iniţial era vorba despre o raza de 30 km, negocierile se duc pentru ca cetăţenii moldoveni să se poată deplasa pe tot perimetrul frontierei de stat a României.
În cadrul briefingului Iurie Leancă a asigurat că autorităţile moldoveneşti vor întreprinde acţiuni pentru asigurarea securităţii la frontieră şi prevenirea traficului ilicit de mărfuri.
Negocierile echipelor de experţi din cadrul ministerelor de externe din Moldova şi România au demarat la Chişinău luni, 19 octombrie.
Tratativele pentru semnarea Convenţiei privind micul trafic de frontieră au fost tergiversate timp de câţiva ani, în condiţiile când precedentul Guvern de la Chişinău condiţiona semnarea acestuia cu semnarea Tratatului de frontieră şi a Tratatul de bază, iar partea română nu era de acord cu o astfel de abordare.