Chiar şi cu diferendul transnsitrean nesoluţionat, R. Moldova are mai multe şanse de a se integra în UE, decât Ucraina, oficial european
https://www.ipn.md/index.php/ro/chiar-si-cu-diferendul-transnsitrean-nesolutionat-r-moldova-are-mai-7965_979578.html
Nu numai Federaţia Rusă are interese în Transnistria, ci şi la Tiraspol există grupuri care depind de Moscova, dar şi o folosesc în propriile interese, suţine secretarul adjunct al Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, Thomas Markert, citat de Info-Prim Neo.
În opinia oficialului european, o soluţie a conflictului Transnistrian poate fi obţinută numai cu consinţămîntul Rusiei. „Nu se va putea adopta o soluţie care să nu convină Federaţiei Ruse care este mediator al conflictului”, a spus el.
Markert a declarat în cadrul prelegerii susţinute la Chişinău la tema „Împărţirea puterii în vederea soluţionării conflictului transnistrean”, că Republica Moldova are mai multe şanse decât ţara vecină, Ucraina, de a se integra în Uniunea Europeană, chiar şi cu problema transnistreană nesoluţionată. El a precizat că Moldova este o ţară mică şi „uşoară” pentru UE, care nu ar simţi o diferenţă după aderarea acesteia, doar că Chişinăul va trebui să demonstreze că este pregătit să respecte democraţia.
Potrivit lui Markert, R. Moldova a ratat o şansă bună de a soluţiona conflictul transnistrean. Aceasta s-a putut face pe calea dezvoltării economice, astfel încât oamenii din stânga Nistrului să fie atraşi de viaţa din dreapta Nistrului şi „să facă presiuni în vederea unificării”. „Este o soluţie pe termen lung, pe care Moldova nu a putut să o valorifice”, a spus el.
Secretarul adjunct al Comisiei a declarat că diferendul transnistrean este mai puţin dificil decât conflictele din Georgia şi Nagorno-Karabakh. „Acesta este mai uşor de soluţionat, deoarece nu este unul etnic”.