Chiar şi acoperirea cheltuielilor prioritare devine pentru buget o misiune din ce în ce mai dificilă, ministrul finanţelor
https://www.ipn.md/index.php/ro/chiar-si-acoperirea-cheltuielilor-prioritare-devine-pentru-buget-o-misiune-7966_977082.html
În ianuarie-iulie, în bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă de 12,5 mlrd lei, cu 1,8 mlrd lei (12,5%) mai puţin decât indicatorii preconizaţi. Cheltuielile s-au ridicat la 15,3 mlrd lei şi au fost mai mici decât cele planificate cu 3,5 mlrd lei, a comunicat în şedinţa Guvernului Mariana Durleşteanu, ministru al finanţelor. Deficitul bugetar s-a cifrat la 2,5 mlrd lei, transmite Info-Prim Neo.
Deficitul s-a repartizat în felul următor: bugetul de stat – 1,8 mlrd lei, bugetele locale – 28 mln lei, BASS – 478 mln lei şi FAOAM – 183 mln lei.
Deficitul a fost finanţat din soldurile pe conturile diferitor tipuri de bugete, înregistrate la începutul anului (acestea sunt aproape epuizate, potrivit ministrului), precum şi din contul emiterii suplimentare de valori mobiliare de stat şi plasate pe piaţă.
La bugetul de stat au fost acumulate în 7 luni ale anului curent venituri în sumă de 7,2 mlrd lei, sau 84% din prognozele pentru această perioadă. Ratarea a 1,3 mlrd lei se explică prin diminuarea importurilor, dar şi reducerea încasărilor pe interior a impozitelor şi taxelor.
Cheltuielile bugetului de stat în această perioadă au fost în sumă de 9,1 mlrd (78,5%). Din lipsa mijloacelor financiare, nu au fost acoperite dispoziţii de plată prezentate la trezorărie de către diferite instituţii finanţate de la buget, în sumă de peste 2,4 mlrd lei.
Ministrul finanţelor a precizat că în ianuarie-iulie s-a efectuat în termen, de obicei până la data de 10 a fiecărei luni, plata salariilor (1,7 mlrd lei), transferurile către bugetele locale (2,1 mlrd lei), transferurile către BASS (585 mln lei), către FAOAM (666,8 mln lei). Există restanţe în ce priveşte transferurile către complexul energetic. Nu au fost achitate plăţile pentru luna precedentă .
Tot la compartimentul cheltuieli se înscrie şi achitarea pensiilor militarilor (136 mln lei) burselor studenţeşti (123,5 mln lei) şi indexărilor depunerilor populaţiei la BEM (46 mln lei). Transferurile în fondul rutier au constituit 96 mln lei, în fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli – 231mln lei, iar investiţiile capitale din buget au însumat în această perioadă 53,7 mln lei.
În ianuarie – iulie au mai fost efectuate plăţi externe în sumă de 43,8 mln dolari sau 490 mln lei. Datorii la onorarea plăţilor externe nu există. La 30 iulie au fost achitate 100 mln lei (circa 9 mln dolari) datoria restructurată prin Clubul Creditorilor de la Paris către Federaţia Rusă pentru creditele contractate în anii 1992-1994. În termen a fost deservită şi datoria internă. Suma alocată din buget în acest sens a fost de 416,5 mln lei, a comunicat Mariana Durleşteanu.
În concluzie pe marginea informaţiei prezentate, premierul Zinaida Grecianâi a dispus de a aloca bani din buget doar pentru acoperirea cheltuielilor prioritare. Potrivit ministrului finanţelor, chiar şi onorarea acestora devine pentru buget o misiune din ce în ce mai dificilă.