CHDOM: regimul de la Tiraspol tensionează situaţia în regiunea transnistreană
https://www.ipn.md/index.php/ro/chdom-regimul-de-la-tiraspol-tensioneaza-situatia-in-regiunea-transnistreana-7965_964700.html
Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (CHDOM) se arată alarmat de seria de acţiuni întreprinse recent de către regimul de la Tiraspol şi consideră că scopul acesteia este tensionarea situaţiei în zona de securitate. CHDOM şi-a formulat poziţia printr-un comunicat de presă, citat de Info-Prim Neo.
Comunicatul precizează că, în noaptea de 13 mai 2007, regimul autoproclamat de la Tiraspol a concentrat în mai multe localităţi din raionul Dubăsari, câteva sute de miliţieni şi persoane în civil, care deţin arme de foc. Grupuri înarmate ilegal au pătruns în satul Corjevo şi au arestat pe primarul satului, Valeriu Miţul şi pe consilierul raionului Dubăsari, Iurie Coţofan.
În acelaşi context se anunţă şi despre alte încălcări ale drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din regiune, inclusiv prin instalarea posturilor înarmate în locuri neprevăzute de Comisia Unificată de Control (CUC), care trezesc indignarea populaţiei atât din stânga cât şi din dreapta Nistrului şi sunt capabile să destabilizeze situaţia în regiune.
Comitetul precizează că factori de decizie din CUC au refuzat să iasă la faţa locului sub pretextul că reprezentanţii regimului autoproclamat de la Tiraspol şi ai Federaţiei Ruse în această comisie nu consideră necesar de a se implica, deşi incidentele au loc în zona de securitate. CHDOM atenţionează că provocări similare, în aceiaşi perioadă, au fost organizate de regimul separatist pro-rus din Abhazia, Republica Georgia, care deja s-au soldat cu victime.
Comitetul face apel către CUC, către autorităţile R. Moldova, ale Federaţiei Ruse, Ucrainei şi OSCE de a întreprinde toate măsurile pentru a stopa dezmăţul grupărilor criminale care au uzurpat puterea în localităţile din stânga Nistrului şi de a nu admite pe viitor asemenea acţiuni.
CHDOM menţionează că, în conformitate cu Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului pe cazul „Ilaşcu”, răspunderea pentru respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană îi revine R. Moldova, ca suveran al teritoriului, precum şi Federaţiei Ruse, ale cărei trupe armate sprijină şi încuviinţează acţiunile neconstituţionale ale regimului autoproclamat, se spune în comunicat.