Cezare de Montis: R. Moldova are restanţe la capitolul încurajarea mediului de afaceri şi libertatea exprimării
https://www.ipn.md/index.php/ro/cezare-de-montis-r-moldova-are-restante-la-capitolul-incurajarea-7965_962503.html
Aspectul la care R. Moldova rămâne în urmă în comparaţie cu alte ţări cu care Uniunea Europeană are o politică de bună vecinătate este mediul de afaceri, a declarat, luni, 4 decembrie, ambasadorul Cesare de Montis, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova.
În prezent Planul de acţiuni RM–UE este doar la jumătatea termenului de implementare, astfel că pe viitor autorităţile republicii trebuie să depună eforturi în special pentru încurajarea mediului de afaceri, implementarea reformelor privind libertatea exprimării, sistemul judiciar, lupta cu corupţia etc.
Referitor la mediul de afaceri, de Montis a spus că „nici o altă ţară nu se poate dezvolta fără investiţii private şi, oricât de multe ar fi resursele financiare oferite de donatorii internaţionali, acestea nu pot înlocui investiţiile private”. Din această cauză, Comisia Europeană invită autorităţile moldovene să depună eforturi pentru implementarea tuturor reformelor, „deoarece adoptarea lor nu este suficientă fără o implementare eficientă”.
Totodată, Cezare de Montis a apreciat că, într-un an şi jumătate de implementare a Planului de acţiuni, RM a avansat în mai multe aspecte: stabilizarea situaţiei la hotarul cu Ucraina, stabilirea unei misiuni de asistenţă a UE la frontieră, obţinerea sistemului generalizat de preferinţe GSP+, negocierea comerţului asimetric, restabilirea programului financiar cu FMI, care a readus încrederea organismelor financiare internaţionale în vederea creditării RM.
Cezare de Montis a menţionat că în 10 zile va fi făcut public volumul finanţării RM din partea UE, în cadrul Programului de bună vecinătate pentru anii 2007–2013. Bugetul total al programului, prevăzut pentru 16 ţări vecine cu UE, constituie 12 mlrd. euro, fiind cu 32% mai mare faţă de perioada precedentă. O parte a acestor bani sunt împărţiţi proporţional ţărilor vecine UE, alta fiind distribuită în funcţie de proiectele de finanţare pe care le propune fiecare ţară în parte. Totodată, potrivit lui de Montis, Comisia Europeană speră ca RM să obţină al doilea ca mărime volum de finanţare, după Palestina.