logo

Cetăţenii se vor convinge că asocierea cu UE nu este un pericol pentru ei, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/cetatenii-se-vor-convinge-ca-asocierea-cu-ue-nu-este-7978_1013205.html

Rusia are diverse posibilităţi să pună presiuni asupra Moldovei înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE. Acest Acord măreşte fisurile din societatea moldovenească, dar cetăţenii se vor convinge foarte repede că pericolele expuse de unii nu sunt adevărate. În acelaşi timp Moldova are norocul de a nu fi condusă de persoane care ar putea să se răzgândească pe ultima sută de metri înainte de semnarea Acordului de Asociere. Acestea au fost câteva păreri expuse de către participanţii la dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Preşedintele Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, spune că punctele slabe, care ar putea zădărnici intenţia de a semna Acordul cu UE, sunt la suprafaţă – principalul fiind regimul separatist din stânga Nistrului. Prin intermediul regiunii transnistrene Moscova poate crea diverse provocaţii în ţară. Alt punct slab sunt regiunile în care au existat precedente de separatism. Deşi se vede clar că Rusia nu este mulţumită de faptul că Moldova se asociază cu UE, deocamdată autorităţile reuşesc să menţină situaţia sub control. Anatol Ţăranu a subliniat că data de 27 iunie, când urmează să fie semnat Acordul, nu este una finală, iar provocările sunt posibile şi înainte de ratificarea acestuia.

Expertul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, consideră că semnarea Acordului de Asociere va lărgi crăpătura din societatea moldovenească, dar cetăţenii foarte rapid se vor convinge că acest Acord nu poartă niciun pericol pentru ei, ci chiar invers – este un beneficiu. „Am rămas în urmă prea mult. Iar asocierea la UE ne dă şansa să ne modernizăm rapid economia. Dacă cetăţenii vor înţelege aceasta, cred că îşi vor da seama rapid de beneficiul acestui pas. Până la alegeri, totuşi, vom avea o situaţie încordată”, a spus Igor Boţan.

Directorul executiv al ADEPT regretă ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, dar spune că această criză trebuie să servească drept o bună lecţie pentru forţele politice de la Chişinău care trebuie să înţeleagă că destabilizarea situaţiei în legătură cu semnarea Acordului nu are rost. „Instituţiile mass-media de la noi nu au reuşit să convingă cetăţenii că asocierea cu UE doar ne aduce acelaşi grad de relaţii în raport cu Uniunea Europeană pe care îl avem în CSI”, a conchis expertul.

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serhii Pyrozhkov, a spus că Moldova are norocul să nu fie condusă de o persoană care timp de 2 ani a tot vorbit că Ucraina a ales calea europeană de dezvoltare, iar în ultimul moment să stopeze totul. „Anume acest lucru a dus la apariţia „Maidanului” din Kiev. Anume o astfel de reorientare drastică a vectorului de dezvoltare externă duce la situaţii excepţionale”, a menţionat diplomatul.

Serhii Pyrozhkov precizează că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este ca un semnal pentru Moldova şi toţi trebuie să înţeleagă că aşa ceva nu trebuie să se repete. „Însă pentru Moldova nu este atât de importantă semnarea Acordului de Asociere, şi eu sunt convins că la 27 iunie îl va semna, ci implementarea lui după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Dacă va fi o altă coaliţie de guvernământ, nu una pro-europeană, aici apare riscul cel mai mare”, a încheiat ambasadorul.

Dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională” este a 31-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”organizat de IPN, în parteneriat cu Radio Moldova, şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.