logo

Cetățenii Republicii Moldova își aleg astăzi președintele


https://www.ipn.md/index.php/ro/cetatenii-republicii-moldova-isi-astazi-aleg-presedintele-8008_1077628.html

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați astăzi, 15 noiembrie, la urne pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Ei vor avea de ales între candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor, Igor Dodon. Secțiile de votare sunt deschise de la ora 07.00 până la ora 21.00, transmite IPN.

Pentru alegerile prezidențiale au fost constituite 2 143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare sunt pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții – pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni. Trei secții de votare vor activa conform unui program special. Este vorba despre secția din Strasbourg, Franța, care va fi deschisă între orele 07.00 și 20.00, și despre secția din Baku, Azerbaidjan, care va activa între orele 07.00 și 18.00 și secția de votare nr. 1/442 din Budapesta, Republica Ungară, care va fi deschisă între orele 07.00 și 19.00..

Pe teritoriul Republicii Moldova, cetățenii pot vota la alegerile prezidențiale cu buletinul de identitate și fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința pe teritoriul secției de votare. De asemenea, pot vota cu buletinul de identitate provizoriu, eliberat de centrele multifuncționale ale ASP, care activează și în ziua alegerilor, de la 07.00 până la 21.00. Dreptul la vot poate fi exercitat și cu legitimația de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

În secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, votul poate fi exercitat cu pașaportul de cetățean al Republicii Moldova, buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, livretul de marinar. Peste hotare, votul este permis și cu pașaportul expirat.

Scrutinul este monitorizat de observatorii naționali și internaționali acreditați de CEC. Observatorii acreditați în primul tur își pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în cadrul celui de-al doilea tur. Pentru primul tur de scrutin, CEC a acreditat peste două mii  de observatori. Suplimentar pentru turul doi, CEC a mai acreditat 185 de observatori, dintre care 23 – internaționali. În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 41 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a concurenților electorali.

În contextul situației pandemice, alegătorii se vor prezenta la secțiile de votare cu pixurile personale și vor purta măști în spațiile închise, alegătorii care nu vor avea mască vor fi asigurați gratuit cu câte o mască de protecție la intrarea în incinta secției de votare.

Persoanele care nu se vor putea deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome de infecții respiratorii acute, vor putea vota la locul aflării în urma depunerii unei cereri în acest sens până la ora 15.00. Dacă votarea la locul aflării nu este posibilă, dar persoana prezintă semne de boală, va putea vota la secția de votare, având trecere prioritară la cabina de vot și contact minim cu membrii biroului electoral. După plecarea persoanei, încăperea va fi dezinfectată.

În turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.