logo

Cetățenii pot accesa calculele privind gradele de vulnerabilitate pentru compensații


https://www.ipn.md/index.php/ro/cetatenii-accesa-calculele-privind-gradele-de-vulnerabilitate-pentru-compensatii-7967_1101443.html

Cetățenii care s-au înregistrat în sistemul pentru compensațiile la energie pot vedea calculul în baza căruia le-a fost acordat gradul de vulnerabilitate energetică a familiei. În „cabinetul personal” pot urmări venitul global lunar al gospodăriei casnice, dar și  venitul disponibil pentru achitarea energiei, după deducerea nivelului minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice. La fel, se prezintă costul estimat al energiei în perioada rece a anului pentru gospodăria casnică la tarife necompensate, raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei, transmite IPN.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că sistemul informațional a stabilit automat categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriilor înregistrate pe platformă în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie.


R% – raportul (exprimat în %) dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea lor. Pentru cele mai vulnerabile gospodării, categoria nu depinde de R și este calculată în baza raportului dintre venitul global lunar al gospodăriei (VGL) și  nivelul minimului de cheltuieli al gospodăriei (MCF sau coșul minim de consum).

Categoria de consumatori non-vulnerabili a fost atribuită consumatorilor care au optat pentru a fi încadrați în această categorie, celor care dețin bunuri imobiliare locative în valoare de peste 4 milioane de lei, ai căror membri au realizat dividende mai mari de 1 milion de lei în anul precedent, precum și gospodăriile pentru care energia, la prețurile actuale, reprezintă mai puțin de 5% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).

Categoria de vulnerabilitate primară este cea în care vor intra consumatorii pentru care achitarea facturilor pentru energie, la prețurile actuale necompensate, ar reprezenta între 5% și 10% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).

Categoria de vulnerabilitate scăzută – dacă energia ar reprezenta între 10% și 20% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).

Categoria de vulnerabilitate medie – dacă energia ar reprezenta între 20% și 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).

Categoria de vulnerabilitate ridicată – dacă energia ar reprezenta peste 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).

Categoria de vulnerabilitate foarte ridicată –  dacă veniturile gospodăriei sunt mai mici decât coșul de consum pentru cheltuielile de bază și 60% mai mari decât acest coș.

Categoria de vulnerabilitate extremă – dacă veniturile gospodăriei sunt sub 60% din valoarea coșului de consum pentru cheltuielile de bază.

Potrivit MMPS, pentru a garanta o distribuție echitabilă a compensațiilor, datele introduse de solicitanți au fost supuse unei verificări atente și au fost analizate veniturile și cheltuielile gospodăriilor casnice, precum și numărul de membri ai gospodăriei. Pentru a obține date cât mai corecte, au fost verificate 9 baze de date deținute de stat sau de instituții private, cum ar fi cele gestionate de Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale,  Agenția Servicii Publice – Registrul de Stat al Populației, Registrul de Stat al Bunurilor Imobile, precum Birourile de credit. De asemenea, este vorba și despre bazele de date de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul de Stat al Muncii și universitățile. Începând cu acest an, autoritățile au acces la datele privind creditele imobiliare ale solicitanților deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare. Aceasta măsură permite estimarea mai exactă a venitului disponibil al gospodăriei.

Dacă cetățenii nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate atribuit sau au întrebări suplimentare privind acordarea categoriei de vulnerabilitate energetică, pot apela la linia verde 0 8000 5000 sau expedia un mesaj la adresa electronică: suport@compensatii.gov.md.