Cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă în Rusia aduc acasă bani care echivalează cu 30% din PIB, susţin specialiştii ruşi
https://www.ipn.md/index.php/ro/cetatenii-moldoveni-aflati-la-munca-in-rusia-aduc-acasa-bani-7967_958365.html
Cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă efectuează transferuri financiare în patrie în proporţie de 30% din PIB-ul Republicii Moldova, susţine directorul Serviciului Migraţiune de la Moscova Konstantin Romodanovskii, transmite Info-Prim Neo, citând presa rusă.
Pentru comparaţie, suma transferurilor financiare din Rusia efectuată de cetăţenii Georgiei echivalează cu 20% din PIB-ul acestei ţări, iar cei din Tadjikistan expediază acasă bani cât două bugete anuale. El a mai anunţat că pierderile Rusiei din cauza neplăţii impozitelor de către muncitorilor migranţi se cifrează la 200 miliarde ruble pe an.
În acest context, Romodanovskii s-a pronunţat împotriva stabilirii compacte a imigranţilor în Rusia. Aceştia trebuie aşezaţi uniform, evitând concentrarea lor masivă în acelaşi loc. Evenimentele din Franţa au demonstrat pericolul unei astfel de situaţii, a spus el.
Reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au comunicat pentru Info-Prim Neo că în anul 2005 mijloacele băneşti transferate în R. Moldova de persoane fizice aflate peste hotare, prin sistemul bancar şi de transfer, au constituit 683,24 milioane de USD, ceea ce reprezintă 23,4% din PIB. Ponderea mijloacelor băneşti parvenite de la rezidenţii moldoveni aflaţi în Federaţia Rusă, transferate prin sistemul bancar, constituite 40,6% din această cifră.
Astfel, potrivit informaţiilor BNM, din Rusia au fost transferaţi circa 277,4 milioane de dolari, ceea ce reprezintă ceva mai mult de 9% din PIB, dar această cifră reprezintă doar mijloacele băneşti transferate prin sistemul bancar. Datele despre transferurile neoficiale nu sunt cunoscute.
Cristina Verdeş consultant la Direcţia statistica a populaţiei din cadrul Biroului Naţional Statistică, a comunicat că datele pentru trimestrul 4 al anului 2005 au arătat un număr de 428,7 mii de cetăţeni moldoveni plecaţi peste hotare. Ea a precizat că nu este dusă o statistică a locului aflării fiecărei persoane, dar acest lucru va fi făcut începând cu anul curent.
Potrivit datelor neoficiale, între 600 mii şi un milion de cetăţeni ai R. Moldova lucrează, în majoritatea cazurilor „la negru”, peste hotare.