logo

Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, dotat cu ajutorul financiar al SUA


https://www.ipn.md/index.php/ro/centrul-tehnico-criminalistic-si-expertize-judiciare-dotat-cu-ajutorul-7967_1091697.html

Echipamente de ultimă generație, destinate Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, au fost achiziționate cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii prin intermediul PNUD, transmite IPN.

Este vorba despre un Spectrometru Raman. Dispozitiul este portabil și poate fi utilizat nu doar în laborator, dar și în investigațiile care se fac la locul infracțiunii pentru identificarea diferitor tipuri de substanțe, cum ar fi, de exemplu,  droguri și precursori, substanțe explozive, precum și diverse substanțe chimice periculoase.

„Este important ca orice crimă comisă să fie investigată cap-coadă, persoanele nevinovate să nu poarte răspundere, iar criminalii să fie identificați și în baza probelor concludente să fie deferiți justiției. Orice persoană ce comite o crimă trebuie să cunoască faptul că nu poate să scape de răspundere. Orice urmă, oricât de mică ar fi, va duce la indetificarea și prinderea infractorului în baza unor probe ce nu pot fi contestate. Donația venită cu generozitate din partea Guvernului SUA este încă un pas care va ajuta Inspectoratul Național de Investigații să poată să-și facă datoria așa cum se cuvine”, a spus secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, Serghei Diaconu.

De asemenea, este vorba despre un spectrometru FTIR. Dispozitivul este staționar, iar cu ajutorul lui experții pot examina atât probe de dimensiuni mari, cât și microurme. Un alt echipament, o balanță microanalitică, foarte sensibilă, permite analiza chiar și a unor cantități infime de substanțe, cu exactitate de până la șase cifre după virgulă.

„Echipamentele urmează a fi folosite la examinarea mai multor tipuri de substanțe, cum ar fi droguri, explozive, fibre, polimeri. Cu ajutorul tehnicii moderne sunt examinate inclusiv fibrele de la diverse tipuri de crime, cum ar fi violurile. Atunci când este un contact între două obiecte, rămân urme materiale de pe un obiect pe altul. Echipamentele date ne oferă posibilitatea să examinăm probele sub acest aspect”, a spus șeful Secției Examinări Substanțe, Andrei Modrângă.

„Proiectul destinat îmbunătățirii expertizei, susținut financiat de SUA și implementat cu ajutorul PNUD, are menirea de a ajuta forțele polițienești din Republica Moldova să realizeze analize și examinări utilizând tehnici moderne”, a spus directorul Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii, Ambasada SUA în Republica Moldova, Brett Rose.

Evenimentul de transmitere oficială a echipamentului de investigații criminaliste se înscrie în proiectul „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”, implementat de PNUD cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.