logo

Centrul Consultativ Diagnostic Râșcani va fi dotat cu echipamente pentru colposcopie grație Japoniei


https://www.ipn.md/index.php/ro/centrul-consultativ-diagnostic-rascani-va-fi-dotat-cu-echipamente-7967_1100999.html

Centrul Consultativ Diagnostic din sectorul Râșcani în cadrul Asociației Medicale Teritoriale Râșcani din municipiul Chișinău va fi dotat cu echipamente și accesorii pentru colposcopie: colposcop, scaun ginecologic și dispozitiv electro-chirurgical. Echipamentele sunt necesare pentru efectuarea serviciilor de screening cervical și altor investigații ginecologice în cadrul centrului. Acțiunea este posibilă grație semnării unui contract de grant în valoare de 44,663 de dolari, finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului „Kusanone”, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a menționat că Japonia este partenerul Moldovei în domeniul medical și cel al sănătății de mulți ani. Acest parteneriat se va consolida odată cu aderarea Moldovei la UE. Japonia sprijină Moldova în lupta sa pentru stabilitate și prosperitate prin aderarea la Uniunea Europeană. Diplomatul a felicitat Republica Moldova pentru obținerea din partea Comisiei Europene a recomandării de a începe negocierea de aderare la UE începând cu primăvara anului viitor. Japonia nu este membră a Uniunii Europene, dar împărățește aceleași valori sociale și principii europene.

Directorul AMT Râșcani, Valentina Pîslaru, și-a exprimat speranța că acest proiect va îmbunătăți calitatea vieții femeilor din sector și va permite depistarea cancerului de col uterin în stadii cât mai timpurii, ceea ce va influența nemijlocit asupra prognosticului de viață a pacientelor.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a spus că această activitate cu siguranță va avea impact asupra sănătății chișinăuienilor. Sectorul Râșcani este unul dintre cele mai mari sectoare ale capitalei, cu un număr mare de populație și solicitarea în vederea finanțării vine pentru acoperirea nevoii de prevenire a îmbolnăvirii a femeilor. În sectorul Râșcani este cea mai mare concentrație a refugiaților, de aceea acces la servicii medicale vor avea inclusiv femeile refugiate și copiii acestora.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7,3 milioane de dolari pentru 87 de proiecte, în domeniile sănătății, educației și utilităților publice.