logo

Cele mai homofobe partide din Moldova sunt cele cu viziuni pro-estice, Genderdoc-M


https://www.ipn.md/index.php/ro/cele-mai-homofobe-partide-din-moldova-sunt-cele-cu-viziuni-7967_1013424.html

Partidele politice din Republica Moldova cu viziuni pro-estice sunt cele mai homofobe, deoarece se inspiră din practica Federaţiei Ruse şi a legilor adoptate de acest stat, tot mai contrare respectării drepturilor omului. Angela Frolov, coordonator de programe la Centrul de informaţii „Genderdoc-M”, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că o asemenea politică vine să distragă atenţia de la probleme economice şi sociale ale statului, ca liderii politici să-şi poată duce la capăt proiectele meschine, fără a fi observaţi de majoritatea populaţiei.

„Consider că doar un politician impotent, care nu ştie cu ce să cucerească alegătorii, care nu ştie ce să le promită, face uz de ura manifestată faţă de diverse minorităţi din societatea noastră”, a menţionat Angela Frolov. Ea a mai spus că în perioada preelectorală litigiile pe cazuri de ură şi discriminare împotriva comunităţii LGBT sunt în creştere numerică. Centrul de Informare „Genderdoc-M” are în instanţa de judecată 7 cazuri pornite pe motiv de discriminare, iar altele câteva în proces de investigare.

Expertul în drepturile omului, Doina Ioana Străisteanu, a remarcat că 80% din toate litigiile care ajung în instanţa de judecată şi care vizează comunitatea LGBT, sunt câştigate de  „Genderdoc-M”. Pârâţii sunt fost obligaţi să achite cheltuielile de judecată suportate de „Genderdoc-M”, plus despăgubiri pentru daunele morale aduse. Aceasta a precizat că sunt persoane publice, precum preşedintele AO „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici, şi fostul ministru al securităţii, Anatol Plugaru, care au achitat cheltuielile de judecată şi au plătit despăgubiri pentru daunele morale aduse, însă nu şi-au cerut scuze publice, deşi decizia instanţei de judecată prevede şi acest lucru.

Potrivit datelor „Genderdoc-M”, pe parcursul anului curent, au fost comise 13 crime de ură îndreptate asupra bărbaţilor gay, care au fost abuzaţi de către membrii unei grupări extremiste din Moldova. În instanţa de judecată au ajuns 4 persoane, printre care un militar şi trei persoane civile. Toţi îşi ispăşesc în prezent pedeapsă în închisoare.