logo

CEDO a constatat că Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil


https://www.ipn.md/index.php/ro/cedo-a-constatat-ca-vlad-filat-nu-a-avut-7967_1094953.html

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis hotărârea în care a constatat că fostul premier Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. „E unul aștept acest moment de șapte ani și patru luni. Atât a trecut din momentul în care a avut loc acel complot, dacă doriți, pe data de 15 octombrie 2015. Perioadă urmată de un așa-numit proces penal. Aici sunt obligat să fac niște mențiuni, pentru că se vorbește mult, dar fără a oferi date exacte. Or, în cazul meu întreg procesul de judecată până la condamnare a durat exact opt luni de zile. Nu șapte ani, nu opt ani, cum sunt în alte cazuri, ci exact opt luni de zile: reținere, arestare și tot așa-numit proces de judecată, care dus la o condamnare pe care eu am considerat-o dintotdeauna nedreaptă, având la bază un proces inechitabil, cu încălcarea unui dintre cele mai importante principii, care vizează un proces echitabil ce ține de publicitatea ședințelor de judecată, a declarat Vlad Filat într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui Vlad Filat, faptul că ședințele de judecată nu au fost publice a dus la încălcarea multor drepturi și libertăți fundamentale. „Am fost judecat în cadrul unui proces nedrept în care eu nu am avut posibilitatea să-mi demonstrez nevinovăția. Acea condamnare care a fost dictată prin hotărârea instanțelor de judecată aflate cu statut captiv, așa cum au vorbit toți și a fost statuat prin hotărârea Parlamentului din 2019, eu am executat acea condamnare”, afirmă Vlad Filat. Fostul premier precizează că s-a aflat în detenție în condiții inumane și degradante timp de 50 de luni. După care a urmat pedeapsa condiționată. Ca într-un final, pedeapsa stabilită prin sentință să fie ispășită integral.

Vlad Filat spune că s-a vorbit foarte mult despre perioada guvernării oligarhice și despre caracterul captiv al statului, în primul rând al sistemului judecătoresc, sistemului procuraturii. Toate au rămas la nivel de discuții, în pofida acelei hotărâri a Parlamentului din 2019 care presupunea să fie întreprinse acțiuni concrete.

Potrivit lui Vlad Filat, există mai multe situații care descalifică actuala guvernare. „Atunci când vorbești despre faptul că ai justiție capturată, trebuie să spui foarte clar cine a capturat această justiție. Parcă avem un răspuns – Plahotniuc, care este fugar, și coaliții lui. Mai departe trebuie să spui foarte clar prin cine a capturat justiția, procuratura, alte instituții de drept. Răspunsul este la suprafață – prin intermediul procurorilor. Nu am să spun toți procurorii. Și chiar vreau să spun, cât de straniu ar suna, că sunt și în Republica Moldova procurori cu pregătirea necesară și care își fac meseria. Dar nu acei la care se referă unii dintre cei care au venit acum în conducerea Procuraturii. Și dacă anumiți procurori au servit și au fost instrumente în capturarea justiției, ce se întâmplă cu acei procurori? Vreau să vă spun că marea lor majoritatea sunt în funcții, unii chiar promovați în funcții de conducere”, susține Vlad Filat, adăugând că și  unii judecătorilor care au adoptat decizii care au dus la declararea captivității justiției sunt încă în funcții.

„Și un ultimul aspect, cel mai important lucru în această situație este de a menționa că au fost și victime. Dacă despre cine a capturat, prin cine a fost capturată justiția se vorbește, chiar dacă fără rezultat, dar uitați-vă că despre oamenii care au avut de suferit în urma acelei situații din justiție nu s-a vorbit și nu se vorbește deloc. Or, dacă nu au existat victime în urma activității acelui sistem captiv al justiției, ce fel de justiție capturată am avut? Dacă nu au existat decizii luate la comandă politică și se presupune că au fost legale, ce fel de justiție capturată a fost?”, a remarcat Vlad Filat.  Potrivit lui, nu există nicio persoană reabilitată victimă a acelei justiții selective, politizate. În opinia sa, acestor persoane trebuia să le fie oferită posibilitatea legală, printr-o normă specială, să-și demonstreze nevinovăția în cadrul unor procese echitabile.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.