CEC va solicita Parlamentului revocarea din funcţie a unui membru
https://www.ipn.md/index.php/ro/cec-va-solicita-parlamentului-revocarea-din-functie-a-unui-membru-7965_963112.html
Comisia Electorală Centrală (CEC) va solicita parlamentului să-l revoce din funcţia de membru al Comisiei pe Nicoale Gârbu, care este învinuit că ar fi făcut declaraţii politice. La rândul său, Gârbu califică aceste acuzaţii drept nefondate.
Nicoale Gârbu a prezentat marţi, 16 ianuarie, în cadrul şedinţei CEC, declaraţia pe care a făcut-o publică în aceeaşi zi, în cadrul unei conferinţe de presă, în care îl acuză pe ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de imixtiune în activitatea Comisiei şi susţine că guvernarea continuă să influenţeze şi să controleze activitatea CEC.
În cadrul şedinţei, secretarul CEC a prezentat un demers către parlament în care se menţionează că Gârbu a caracterizat în modul cel mai neadecvat activitatea Comisiei, precum şi statutul şi imparţialitatea acesteia. „În acest context, CEC declară un dezacord total faţă de ceea ce a spus Gârbu, insistând asupra imparţialităţii membrilor, şi califică comportamentul lui Gârbu drept calomnios, nefondat şi care, în mare măsură, contravine cu statutul de membru al CEC”, se spune în demers. Membrii CEC se adresează către parlament să examineze compatibilitatea prestaţiei lui Gârbu cu statutul de membru al CEC şi să-l revoce din funcţia ocupată.
De asemenea, în cadrul şedinţei, mai mulţi membri ai Comisiei au respins acuzaţiile aduse de Gârbu, menţionând că ei niciodată nu au fost presaţi sau impuşi să adopte o decizie sau alta.
Pe de altă parte, membrii CEC, Vasile Gafton şi Mihai Buşuleac au declarat că Gârbu avea dreptul să facă declaraţii şi parlamentul ar putea singur să se autosesizeze, dacă va descoperi anumite încălcări. Buşuleac a mai spus că nu există bază juridică pentru a solicita revocarea lui Gârbu din funcţie.
La rândul său, Gârbu a calificat demersul Comisiei drept nefondat din punct de vedere juridic, menţionând că el nu a făcut nici un fel de declaraţii politice în timpul conferinţei de presă.
Decizia de a expedia demersul către Parlament a fost votată de 5 din cei 8 membri ai CEC.
Gârbu a declarat, marţi, 16 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că Stratan a adresat CEC, în perioada alegerilor başkanului UTA Găgăuzia, o interpelare prin care cerea autorităţii electorale să nu admită în calitate de observatori persoane şi organizaţii din Rusia, specializate în apărarea drepturilor omului pentru monitorizarea alegerilor. Membrul CEC a mai făcut referire la publicaţia „Komsomoliskaia pravda” care scrie că „PPCD şi PCRM s-au plasat vădit spre centru, ceea ce, paradoxal, a făcut aceste formaţiuni şi mai puternice, atât de puternice încât Partidul comuniştilor îşi poate permite să ofere opoziţiei controlul asupra CEC, Curtea de Conturi şi serviciile speciale”. Gârbu spune că prin această publicaţie, autorul, Constantin Starâş, demonstrează că guvernarea comunistă continuă să controleze activitatea CEC şi să divizeze membrii acesteia în reprezentanţi ai partidelor parteneriatului politic şi membri ai partidelor de opoziţie.