logo

CEC propune modificarea procedurilor și termenelor de inițiere a referendumurilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/cec-propune-modificarea-procedurilor-si-termenelor-de-initiere-a-7965_1087606.html

Pentru inițierea referendumului legislativ de către cetățeni, după înregistrarea grupului de inițiativă, Comisia Electorală Centrală va transmite, în termen de trei zile, Ministerului Justiției proiectul de lege și nota informativă pentru efectuarea procedurii de avizare și expertizare a proiectului. La rândul său, Ministrul Justiției, în termen de 30 de zile, va efectua procedura de avizare și expertizare a proiectului în instituțiile competente. În cazul în care avizul Ministerului Justiției va fi pozitiv, în termen de trei zile, CEC va adopta hotărârea cu privire la termenul de colectare a semnăturilor susținătorilor referendumului legislativ și va elibera legitimații membrilor grupului de inițiativă. În cazul în care Ministerul Justiției va emite un aviz negativ definitiv, CEC va anula înregistrarea grupului de inițiativă.

Propunerea de modificare a procedurii de inițiere a referendumului a fost explicată de Teodora Vanghelii, membru CEC, în cadrul videoconferinței „Concepția de modificare a legislației electorale și conexe”, organizată împreună cu Asociația Promo-LEX, transmite IPN.

Conform concepției CEC, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot trebuie să poată iniția referendumul constituțional, consultativ și legislativ. Deputații din Parlament să poată iniția toate tipurile de referendum. Președintele țării să poată iniția doar referendumul consultativ, iar Guvernul să poată iniția atât referendumuri constituționale, cât și consultative.

Legat de referendumul pentru demiterea președintelui Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală propune ca acesta să se desfășoare peste cel puțin 60 de zile de la data la care s-a luat decizia.

„În ceea ce ține de referendumurile locale privind revocarea primarului, Comisiei Electorale Centrale îi va reveni competența de verificare a listelor de subscripție și adoptarea hotărârii cu privire la inițierea referendumului”, a specificat Teodora Vanghelii. Anterior verificarea listelor de subscripție revenea instanțelor de judecată.

CEC a mai propus ca referendumul privind revocarea primarului să poată fi inițiat după expirarea a doi ani de la intrarea acestuia în funcție sau de la data referendumului local precedent pentru revocarea aceluiași primar. Revocarea primarului nu va putea fi desfășurată pe parcursul ultimului an până la expirarea  mandatului.

Videoconferința „Concepția de modificare a legislației electorale și conexe” a fost prilejuită de Ziua internațională a alegerilor, marcată în prima zi de joi a lunii februarie.