logo

CEC nu susține majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare. Rămân 139 de secții


https://www.ipn.md/index.php/ro/cec-nu-sustine-majorarea-numarului-sectiilor-de-votare-peste-8011_1082136.html

După mai multe discuții în contradictoriu în Comisia Electorală Centrală, nu s-au găsit  suficiente voturi pentru majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie – de la 139 la 162 de secții, așa cum prevedea un proiect de decizie prezentat de președintele CEC, Dorin Cimil, transmite IPN.

Dorin Cimil a precizat că se propun a fi deschise sau suplimentate secțiile de votare  în regiunile și localitățile unde, în cadrul scrutinelor anterioare, s-au creat cozi sau au fost epuizate rapid buletinele de vot. S-au luat în considerare și solicitările depuse de ONG-uri, persoane sau partide, precum și înregistrarea prealabilă a peste 100 de mii de persoane, care au depus declarații fie online, fie pe suport de hârtie.

Potrivit secretarului general al Comisiei, Maxim Lebedinschi, CEC nu a făcut o înregistrare prealabilă a alegătorilor separată pentru acest scrutin, iar cifra de pe site-ul web al CEC reprezintă datele din ultimii trei ani. Și ambasadele au spus că nu dețin date veridice privind numărul de cetățeni aflați peste hotarele țării . Maxim Lebedinschi a insistat pe conservarea situației, cum a fost la ultimul scrutin, deoarece, potrivit lui, o modificare suplimentară ar putea debusola alegătorul cu privire la locul votării.

Reprezentanta PAS, Veronica Mihailov, a opinat că propunerea lui Maxim Lebedinschi „este o tentativă extrem de periculoasă, se merge contrar intereselor cetățenilor de peste hotare”. Cu un comentariu pe rețele de socializare a venit și candidatul la funcția de deputat PAS, Sergiu Litvinenco, care a calificat propunerea secretarului CEC drept „o infracțiune penală, cu încălcarea unor norme imperative ale Codului Electoral (care se referă la criteriile care stau la baza deschiderii secțiilor de votare)”. Potrivit lui, nu e doar bătaie de joc de diaspora, ci o faptă de sorginte penală. Pentru care acesta va trebui să răspundă cu toată ardoarea legii și va răspunde. La rândul său, Maxim Lebedinschi a calificat declarațiile reprezentanților PAS drept o amenințare și tentativă de intimidare.

Tot astăzi, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Cele mai multe secții de votare, câte patru, vor fi deschise în satul Sănătăuca, raionul Florești, și orașul Rezina din raionul Rezina.

În scopul garantării securității procesului de votare la secțiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, CEC face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control să monitorizeze desfășurarea pașnică a procesului electoral. Potrivit datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, sunt înregistrați peste 258 de mii de cetățeni cu drept de vot.