CEC nu are bani ca să acopere cheltuielile pentru organizarea în Chişinău a alegerilor parlamentare, spune secretarul comisiei
https://www.ipn.md/index.php/ro/cec-nu-are-bani-ca-sa-acopere-cheltuielile-pentru-organizarea-in-chisinau-a-aleg-7965_973964.html
În bugetul Comisiei Electorale Electorale (CEC) nu există surse suplimentare pentru a acoperi, în locul administraţiei publice locale, cheltuielile legate de organizarea în Chişinău a alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Despre aceasta a comunicat presei secretarul CEC, Iurie Ciocan, marţi, 10 februarie, după o întrunire cu funcţionari ai Primăriei. Cu o zi mai devreme, primarul Dorin Chirtoacă a spus că va cere CEC să intervină, dat fiind că mai multe conturi ale subdviziunilor locale au fost puse sub sechestru şi nu pot fi operate transferuri pentru lucrări care trebuiau deja să înceapă, transmite Info-Prim Neo.
„Codul electoral prevede expres responsabilitatea administraţiei publice locale în pregătirea localurilor şi a inventarului necesar”, a declarat Iurie Ciocan. „Noi (CEC, n.r.) vedem tot ce se întâmplă şi suntem îngrijoraţi de această situaţie”, a mai spus secretarul CEC. Acesta s-a arătat, însă, încrezător că scrutinul nu va fi pus în pericol. „Văd că toate persoanele implicate sunt responsabile şi îşi dau toată silinţa pentru a asigura desfăşurarea bună a alegerilor”, a menţionat Iurie Ciocan. Potrivit lui, la alegerile precedente, atât locale, cât şi parlamentare, municipiul Chişinău a asigurat o bună organizare a scrutinelor.
În alt context, Ciocan a mai spus că este în fază de proiect fabricarea unei ştampile dreptunghiulare, de dimensiuni 1x3 cm, cu inscripţia „Alegeri 2009” sau „Parlamentarele 2009”, care ar putea fi aplicată pe actul cu care alegătorii se prezintă la vot. Potrivit secretarului CEC, astfel va fi asigurat principiul 1 singur alegător – un singur vot. De asemenea, Iurie Ciocan a spus că alegătorii care nu se pot prezenta la secţiile de votare din motive plauziblile, vor putea să solicite urna mobilă la domiciliu sau la locul aflării, începând cu 2 săptămâni până la alegeri, iar în ziua votării – până la ora 15.00.
În cadrul şedinţei, funcţionari din administraţia locală şi membri ai grupului de lucru instituit pentru a coordona acţiunile de pregătire a alegerilor în capitală s-au arătat îngrijoraţi de mai multe prevederi ale Codului electoral care, spun ei, nu stipulează clar regulile de joc. Vladimir Şarban, pretorul sectorului Centru, a spus că listele electorale nu sunt destul de securizate, din moment ce ele trebuie afişate.
Totodată, funcţionarii au atenţionat că nu este descrisă modalitatea de închiriere a localurilor pentru întâlniri cu alegătorii, inclusiv mărimea plăţii colectate în acest sens. La acest subiect secretarul CEC a spus că pot fi închiriate localuri stabilite din timp, lista cărora trebuie făcută publică, iar plata colectată trebuie să fie aceeaşi pentru toţi solicitanţii. De asemenea, acesta a spus că banii trebuie plătiţi în avans.
Săptămâna trecută Comisia de distribuire a mijloacelor Fondului de rezervă a administraţiei municipale a alocat peste jumătate de milion de lei pentru organizarea alegerilor în capitală. După aprobarea de către Consiliul municipal Chişinău a acestei sume, ea va trebui distribuită preturilor, care deocamdată nu pot efectua nici o operaţiune financiară, din cauza conturilor sechestrate.