logo

CEC nu a autorizat efectuarea unui sondaj la telefon în ziua alegerilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/cec-nu-a-autorizat-efectuarea-unui-sondaj-la-telefon-8008_1077162.html

Comisia Electorală Centrală precizează că sondajul de opinie care se intenționează a fi realizat pe 1 noiembrie, nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece în momentul apelului telefonic nu există certitudinea dacă alegătorul a participat la alegeri. Instituția mai precizează că nu a autorizat efectuarea unui asemenea exercițiu și atenționează instituțiile mass-media care intenționează să prezinte informații cu privire la sondajul desfășurat.

Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul.

Potrivit CEC, scopul unui sondaj de opinie realizat în perioada electorală constă în aflarea datelor despre susținerea de către alegători a unuia sau altui candidat. Restricția stipulată în Codul Electoral de a nu publica aceste informații cu cinci zile până în ziua alegerilor este tocmai pentru a nu influența opinia alegătorilor. Conform Codului Electoral votul este unul secret, iar autorităților publice, precum și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura  caracterul confidențial al votului.

„Astfel, pornind de la premisa faptului că secretul votării este o garanție a unei exprimări libere a alegătorului în baza căreia se deleagă și se formează puterea în stat, iar numerele de telefon (cel puțin o parte) sunt personalizate, – prin metoda în cauză se formează riscul compromiterii caracterului secret al votului, – adică alocarea opțiunii expuse de alegător cu numărul de telefon fiind identificabilă personalitatea acestuia, fapt care este unul contrar principiului arătat supra”, precizează CEC într-un comunicat de presă.

 Potrivit CEC, chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul.