logo

CEC lansează aplicația de înregistrare prealabilă a cetățenilor care vor fi în străinătate în ziua alegerilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/cec-lanseaza-aplicatia-de-inregistrare-prealabila-a-cetatenilor-care-7967_1104797.html

Comisia Electorală Centrală a lansat aplicația online cu privire la înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. Pentru a se putea înregistra, cetățenii Republicii Moldova vor accesa pagina web www.inregistrare.cec.md. Aplicația conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență în țările unde va fi implementată această metodă alternativă de vot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, transmite IPN.

Înregistrarea prealabilă reprezintă o procedură prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, se înregistrează în prealabil și în mod benevol, prin intermediul paginii web oficiale administrate de Comisia Electorală Centrală sau prin cerere scrisă, individuală sau în grup. În ceea ce privește votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este obligatorie și reprezintă un element important pentru a stabili cine sunt cei care doresc să voteze prin poștă și pentru a verifica identitatea acestora, precizează Comisia Electorală Centrală.

Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor în vederea organizării secțiilor de votare în străinătate, fiind unul dintre cele trei criterii stabilite de legea electorală, împreună cu informații despre dinamica participării alegătorilor la ultimele 3 scrutine naționale și datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a menționat că autoritatea electorală și-a propus să soluționeze problemele cu care s-au confruntat în alte scrutine conaționalii noștri în procesul de votare în afara țării: insuficiența de buletine de vot, așteptarea timp de ore în șir, distanțele imense pe care au fost nevoiți să le parcurgă de fiecare dată. „Împreună cu alte autorități ale statului, ne-am sumat angajamentul să identificăm soluții, să optimizăm atât numărul de secții de votare, dar și amplasarea acestora mai aproape de alegători. Aceste soluții țin, pe de o parte, de aplicarea tehnologiilor informaționale, digitalizarea procesului de înregistrare la secțiile de votare, dar și, pe de altă parte, punerea în aplicare a unor noi metode de vot”, a spus președinta CEC.

Alegătorii pot să se înregistreze prealabil cel târziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie 2024.